Доступність посилання

ТОП новини

“Вечірні Свобода”: - На парламентські канікули – з чистою совістю? (Підсумки 8-ї сесії Верховної Ради України)”; - Інтерв’ю з Леонідом Кравчуком.


Кирило Булкін Гості: Ірина Погорєлова - політичний оглядач; Олександр Дергачов - політолог.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 20 січня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”. У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні наша тема така: “На парламентські канікули з чистою совістю? (Підсумки 8-ї сесії Верховної Ради України)”.

Гостями студії є політичний оглядач Ірина Погорєлова та політолог Олександр Дергачов.

Дякую, шановні гості, за те, що зголосилися взяти участь у програмі!

Я нагадую нашим слухачам телефон студії: 490-29-05. Чекаємо на ваші дзвінки!

Отже, завершився додатковий тиждень, на який парламентарі продовжили роботу Верховної Ради. За цей тиждень вони сподівались ухвалити важливі й невідкладні для суспільства рішення. Щоправда, представники пропрезидентських фракцій стверджують, що метою продовження роботи був звичайний передвиборний піар.

Хто ж виявився правий, і якими є остаточні підсумки усієї 8-ї сесії Верховної Ради? Це спробуємо з’ясувати сьогодні з нашими гостями.

А на початку, як завжди, запитання-візитна картка. Прохання виставити оцінку (скажімо, за 12-бальною шкалою) діяльності Верховної Ради протягом її 8-ї сесії і стисло, протягом однієї хвилини обґрунтувати цю оцінку. Ірина Погорєлова

Я поставила б 3 за 12-бальною шкалою з тієї причини, що у цієї ВР на цій передостанній сесії було просте завдання: перейти в нову систему конституційної влади. ВР абсолютно нічого не зробила. Весь час тряслася над тим, що Президент щось там відмінить, скасує, а ще, її розпустить. Тому народні депутати не займалися тими справами, які на них покладала ця конституційна реформа, яку вони самі ж рік тому провели.

А додатковий тиждень – це взагалі жах, тому що люди не займалися тим, на що вони розраховували, а саме, керувати урядом. А вони ним не керували, а просто його нищили.

Олександр Дергачов

В депутатів були різні завдання. Якби їм виставляти оцінки, то десь третині депутатів я поставив би залік, які знайшли собі місце в прохідній частині списку фаворитів нових виборів. Таким чином дві третини залік цей не здали, і ми їх більше не побачимо.

Це один із важливих критеріїв, це те, чим вони займалися впродовж цієї сесії...

Ірина Погорєлова

Але це не те, чим має займатися ВР.

Олександр Дергачов

Має чи не має – це ж вони самі і вирішують.

Якщо говорити про те, як вони захищали інтереси власних виборців і представляли країну загалом, вибудовували стратегію для держави, то тут я як досвідчений працівник вищої школи сказав би: “До іспиту не допущені”.

Кирило Булкін

Я пропоную перейти до ситуації не лише у Верховній Раді, але й в усьому суспільстві, хоча Верховна Рада до цього, безумовно, активно причетна. Маю на увазі означення, навколо якого йде активна перепалка і політиків, і журналістів. Одні кажуть: маємо системну кризу, винний парламент, який відправив у відставку уряд всупереч регламенту. Інші кажуть: ні, винен уряд і Президент. Треті кажуть: та взагалі ніякої кризи немає, Кабмін може собі спокійно працювати у статусі “в.о.” й нічого особливого не відбувається. Як би ви охарактеризували теперішню ситуацію? Є криза чи нема?

Ірина Погорєлова

Я вважаю, що йдеться про системну кризу, яка триває у нас багато років і весь час, тому що люди весь час перетягують конституційні повноваження. Конституційний процес ніколи не закінчується. Як я розумію, то тепер він не скоро закінчиться. Тому криза полягає в тому, що люди ніколи не можуть зупинитись на одних правилах гри. Якщо так, то правила порушуються. Таким чином один проти одного грають навипередки. Тобто порушення системи є засобом перемоги.

Олександр Дергачов

Є дуже серйозна криза, має вона декілька глибинних причин. Ми, врешті, маємо недосконалу і не до кінця працюючу Конституцію. Тут багато що треба і перевіряти на практиці і змінювати. По-друге, ми маємо свідомі дії певних політичних сил аби в межах ось такої боротьби за допомогою кризи послабити своїх противників і набути якихось додаткових шансів для продовження власного політичного життя і політичної культури.

Кирило Булкін

Хто ці політичні сили?

Олександр Дергачов

Це ті, хто сьогодні опинився не при владі з різних причин, хто сподівається цю владу собі повернути.

Кирило Булкін

Обидва гостя вважають, що в Україні дуже серйозна криза. А якими ви бачите шляхи виходу з цієї кризи? Пані Погорєлова.

Ірина Погорєлова

Шляхи виходу – це, коли люди дзвонять вже багато років і почнуть свої претензії перекладати на той список, який вони триматимуть в руках. Просто з цією претензією кожну позицію в списку переглядати. Тоді хоч якась система вибудується відповідальності саме перед народом, не між гілками влади, не між депутатами і силами, а між виборцями і владою, яку вони обирають.

Кирило Булкін

Пане Дергачов, чи є у Вас рецепт виходу з цієї кризи для політичних сил?

Олександр Дергачов

Має працювати механізм юридичної відповідальності. Ми внаслідок тих виборів, що наближаються вперше будемо чітко розуміти, хто в парламенті при владі, хто формує уряд. Тут вже буде безпосередня відповідальність. Я думаю, що у нас зміни в суспільстві дозволяють достатньо чітко розібратися, як оцінювати ті чи інші дії політичних сил. Але Україні потрібен результат якнайшвидше.

Зараз є єдиний шанс, він не надто сильно забезпечений, але він є – це відновлення помаранчевої команди, здобуття більшості тими силами, які відстояли свободу рік тому. Нам треба продовжити процес оновлення еліти, яка нами керує сьогодні, і забезпечити більшу вертикальну рухливість, щоб до керівництва приходили нові люди з новим баченням, щоб ми за рахунок цього відійшли вже від таких посткомуністичних тупиків і побудували нову європейську країну.

Кирило Булкін

Чим, на вашу думку, було рішення парламенту про відставку уряду – зрадою національних інтересів, справедливим покаранням, бажанням влаштувати передвиборний піар, чи ще чимось?

Ірина Погорєлова

Я хочу нагадати, що днями приймали постанову, де звільняли ще раз міністрів. Так от слова про національну зраду викреслили. Тобто парламент добре розуміє, що з такими речами гратися не варто. Тому і перший раз уряд звільняти, тому що, по-перше, випробовували повноваження, які вони отримали. Але вони їх не прочитали, тому випробовували не дуже добре. А друге, там був певний сценарій. Сподівались, що до виборів можуть свій уряд сформувати.

Так що це є просто інтриганство. Піар, я думаю, автоматично випливає з усього, що діється. Я б нікого не звинувачувала в навмисному піарі. Люди намагаються побудувати якусь хитру схему. Оце і все. Але в них не виходить. Вони не вміють, що цікаво.

Олександр Дергачов

Відставка стала наслідком виборів, що наближаються. Я думаю, що будь-яка домовленість по газу з Росією перетворила б уряд на об’єкт атаки, критики щонайменше. Звичайно, парламент тоді не надто легітимно і логічно. Але давайте за цим не будемо забувати, що він паралельно здійснив, але чи буде це на практиці, певні контрольні функції, оскільки є реальні запитання до того документу, до дій уряду.

Ми зараз спостерігаємо, поспішаючи, домовляється про нову міжурядову угоду, прояснення, хто там посередник. Врешті, підняте на щит таке питання, як боротьба за прозорість, за те, щоб не було корупції в цьому. Оця частина – це є допомога, щоб влада діяла більш послідовно і професіонально. Потрібно, щоб парламент оцей елемент – контрольну функцію, таки здійснював.

Кирило Булкін

Я згадав Мефістофеля: “Я частина тієї сили, яка завжди бажає зла і робить добро”, з цих Ваших слів.

Ірина Погорєлова

Просто у парламенту є механізми більш ефективні.

Кирило Булкін

Дякую за участь у передачі!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG