Доступність посилання

ТОП новини

Хто і на яких умовах постачатиме газ в Україну? Які наслідки для української економіки матиме створення газового СП?


Кирило Булкін Гості: Олександр Рябченко - директор Інституту приватизації, управління власністю та інвестицій; Борис Соболєв - економіст, голова спостережної ради Кредитного Банківського Союзу.

Аудіозапис програми:


Київ, 3 лютого 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”, у студії ведучий Кирило Булкін, вітаю вас.

Сьогодні наша тема – На яких умовах “Укргаз-Енерго” постачатиме газ в Україну? Які наслідки для української економіки матиме створення газового СП?

Гостями студії є директор Інституту приватизації, управління власністю та інвестицій Олександр Рябченко та голова спостережної ради Кредитного банківського союзу Борис Соболєв.

Минув день від створення “Укргазенерго” – спільного підприємства “Нафтогазу України” та “Росукренерго”. Проте ситуація навколо функцій, ролі та умов діяльності цієї компанії не стала прозорішою. Фахівці зазначають, що не бачили тексту угоди; урядовці коментують її оптимістично, але вкрай скупо; критики змальовують ситуацію у вельми похмурих фарбах, говорячи навіть про фактичну втрату Україною економічної незалежності. Додам до цього, що всі спроби запросити на ефір або принаймні взяти телефонний коментар у представника “Нафтогазу України” виявились марними. Тому моє перше запитання до гостей стосується не лише оцінки угоди про створення спільного підприємства, але і ступеня вашої поінформованості, того, на підставі чого ви можете робити свої висновки. Отже, прошу – оцінка й підґрунтя для цієї оцінки.

Олександр Рябченко

Перш за все хочу сказати, що я вважаю, що ця угода не має бути розглянута окремо, як подія у наших газових стосунках. Ця угода – це наслідок отієї газової кризи, яка існувала, існує, яка, я вважаю, буде існувати. Якщо раніше вона існувала у невизнанні раніше підписаної угоди між “Нафтогазом” і “Газпромом”, то тепер вона існує в отакому вигляді – у створенні СП “РосУкрЕнерго”, в якому з одного виступає “Нафтогаз”, з іншого “РосУкрЕнерго” – компанія з великим питаннями.

Я думаю, що це просто через те, що українські урядовці не підготувалися до таких складних стосунків з Росією, то ми попали в таку ситуацію і поступово дійшли до того, що підписали угоду, про яку дійсно складно говорити.

Головна вада цієї угоди – вона є абсолютно непрозора. Відомості про цю угоду йдуть з різних інформаційних джерел і розмов з тими людьми, які стоять безпосередньо близько, чи готували якісь проекти до цієї угоди, чи робили зауваження до поданих росіянами документів. Так збирається інформація, що стосується безпосередньо підписаного контракту.

Я думаю, що в тій ситуації, яка існувала у тій газовій кризі, мабуть, це підписання не тільки логічне, але і для України найкращий варіант вирішення ситуації, бо 95 дол. не така висока ціна.

Разом з тим, я абсолютно є переконаним, що ця угода не може гарантувати того, що Україна буде такий газ отримувати і по цій угоді ми будемо мати цей газ на протязі 5 років. Я навіть маю сумнів, що у поточному році до кінця року ця угода буде діяти, в який час буде переглянути ціна газу, бо компанія, яка підписувала угоду не володіє газом вільно від “Газпрому”.

Сергій Соболєв

Україна мала 14 років для того, щоб вирішити одне питання – пристосувати свою економіку і навчити своїх людей тому, що за все потрібно платити за світовими ринковими цінами.

14 років по 5 доларів підвищуючи ціну для споживачів як промислових так і побутових ми могли привчити людей, що газ є вичерпна копалина, що вона справді буде тільки дорожчати, а не дешевшати, що потрібно думати, як за неї розраховуватись, як її заощаджувати. Цього не зроблено.

З іншого російського боку виглядає по-шахрайському створення під егідою або навіть за участю Президента такої величезної країни, офшору, у кантоні Цуг, де, як ми знаємо, засновники домовляються з властями про суму податку, яка буде сплачуватися. Створюється така собі структура, куди як телят ведуть товаришів під егідою Кучми. Просто їм не пояснюють і кажуть, щоб брали поки дають, а то і цього не буде.

Кирило Булкін

Це Ви маєте на увазі створення “РосУкрЕнерго”?

Сергій Соболєв

Так. Після цього вони приїздять до нової влади, влаштовують шантаж безпрецедентний, вибирають деяких любих друзів, ставлять їх замість тих, які були і говорять, щоб брали те, що дають і не питали ні про що.

Іде Президент такої великої держави, яка нині головує в групі 8 найбільш розвинених країн світу, щоб красти по суті із федерального бюджету РФ податки, які мали би з цих оборотів сплачуватись до казни Росії.

А ми в особі тих людей, які підписують, хвалять беремо співучасть в злодійстві, тобто в обкраданні бюджету РФ. Отже, висновок один, що колись прийде час, буде опозиція, яка поставить питання Президенту Путіну, на якій підставі створено офшор, через який він дозволив чи санкціонував ...

Кирило Булкін

Тобто доки у них опозиція не прийде, ми не зможемо нічого зробити? Я маю на увазі Україну.

Сергій Соболєв

Я думаю, що тут питання більш моральніше з боку України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG