Доступність посилання

ТОП новини

100 днів польського прем''єр-міністра Казімєжа Марцінкевича.


Єва Поштар Варшава, 6 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Минає перших сто днів від тоді, коли посаду польського прем’єра обійняв Казімєж Марцінкевич. Чомусь у політиці цей період вважається важливим показником того, що можна очікувати від політика, на що він спроможний. За своїх перших сто днів польський прем’єр Марцінкевич зумів досягнути того, чого не вдалося його двом попередникам - він досягнув найвищих показників в рейтингах популярності. І водночас ще й став найбільш популярним політиком у Польщі. Популярність - це, звичайно, добре, але що реально зумів досягнути уряд польського прем’єра за цих 100 днів?

Половина поляків підтримує уряд прем’єра Казімєжа Марцінкевича, а сам прем"єр-міністр користується симпатією 68% громадян Польщі. Це на 13% більше,ніж у попереднього прем''єр-міністра Лєшека Міллера, який очолював уряд Союзу Демократичної лівиці. І на стільки ж відсотків більше, ніж у попередника Міллера - Єжи Бузека, що стояв на чолі уряду правих сил. Спеціаліст Public Relations Ерик Містеревич каже, що поляки миттєво полюбили нового прем’єра тому, що він дуже добре знає, як "продати себе в засобах масової інформації", Казімєж Марцінкєвич справляє враження нормальної "людини з сусідства", з якою можна навіть напитися пива.

- Тренінг веде до майстерності. Видно, що Казімєж Марцінкевич працює над собою. Він стає політиком, якого люблять. Він усміхнений, симпатичний - і люди на це зважають .

Мабуть, поляки люблять прем”єра Марцінкевича також за те, що він часто показується в товаристві звичайних людей: гірників, спортсменів, робітників.

Навіть його політичні суперники називають Марцінкевича медіа-талантом. Вони наголошують на його природньому хисті справитися з кожною ситуацією та вмінні імпровізувати в непрогнозованих обставинах. Так вважає лідер “Унії свободи” Владислав Фрасинюк:

- Від 89 року, тобто від демократичної трансформації у Польщі, він хіба найкращий речник свого власного уряду. Коли, однак, придивитися до роботи цього уряду, дивлячись хоча б на комюніке, які появляються після урядових засідань, чесно кажучи, вони порожні. Цей уряд має ще все попереду, зокрема конкретну роботу та відповіді на найважливіші питання.

Однак популярність польського прем’єра не оберігає його від критики. Марцінкевича та уряд поляки критикують за те, що розподіл державних посад не завжди розумно обдуманий, а також за те, що одна партія поступово починає монополізувати державне життя Польщі. А також за те, що уряд часто хвалиться, й зокрема тим, чого ще не зробив. Сто днів - це трішки більше, ніж три місяці. Якщо конкретно, то за цей період уряд прем’єра Марцінкевича встиг скоротити шкільний рік на тиждень та продовжити на два тижні материнські відпустки, тобто декрети. Найбільшим досягненням прем''єр-міністра вважається те, що він зумів вибороти у Брюсселі корисний для Польщі бюджет в ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG