Доступність посилання

ТОП новини

Польський президент Лех Качинський хоче, щоб Україна до 2008 року опинилася в НАТО.


Єва Поштар Варшава, 8 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Польщі Лех Качинський очікує, що союз НАТО швидко розшириться і що Україна стане його членом до 2008 року. Про це він заявив учора в інтерв’ю для американського агентства «Асошієйтед Прес». А сьогодні після полудня президент Лех Качинський відлетів із офіційним візитом у США. За його словами, тема розширення НАТО стане однією з головних у перебігу його першої зустрічі з президентом США Джорджем Бушем.

Напередодні цієї зустрічі «Радіо Свобода» попросило прокоментувати президентові слова про бажану для Польщі швидку присутність України в НАТО міністра президентської адміністрації Мацєя Лопінського. Високий польський урядовець відповів: «Президент Лех Качинський завжди наголошував на цьому – ще під час Помаранчевої революції, коли він був мером Варшави, – і пізніше намагався підтримувати Україну. Також під час газової кризи він не один раз розмовляв із президентом Віктором Ющенком. А скоро президент їде з офіційним візитом в Україну».

Польські політики зі владної партії «Закон і справедливість» сказали нам, що не тільки польський президент, але й багато поляків підтримують українські прагнення увійти до західних структур. Поляки мають особливі почуття і пошану до України. Чимало з них пов’язують із Україною й родинні зв’язки.

Адам Ліпінський, заступник голови партії «Закон і справедливість», говорить, що колись демократичний Захід допомагав Польщі. Тепер поляки повинні віддячити іншим: «Польща повинна сплатити борг вдячності, які взяла у 70-80-х роках. Тоді люди доброї волі, демократичні середовища в Західній Європі й США допомагали нам відновити незалежність і ввійти до НАТО та ЄС. Тому ми повинні так само ставитися до України».

А от що сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода» Томаш Марковський, заступник голови парламентського клубу «Закону і справедливості»: «Ми будемо гарячими прихильниками входу України до НАТО, будемо за швидші терміни прийняття України до альянсу. Тому що це також у наших інтересах. Україна – це для нас стратегічний союзник… За тісних стосунків між усіма державами регіону ми маємо більший простір для дії. Чи це стосується НАТО, чи в майбутньому Європейського Союзу. З нами завжди будуть говорити по-іншому, коли будемо більшою групою».

Лідери партії «Закон і справедливість» наголошують, що скінчився час смиренної політики, яку, на їхню думку, вів колишній президент Александр Кваснєвський. Віце-голова парламентського клубу «Закону і справедливості» Томаш Марковський продовжує для «Радіо Свобода»: «Ми маємо певний план щодо східної польської політики. Ми маємо орієнтувати нашу політику і на Україну й Білорусь, але також і на балтійські держави. Основою цієї політики не може бути страх – лише послідовна, рішуча політика, в основному в відносинах із Росією. Коли ми будемо рішучі, тоді зможемо домовитися про різні справи, також економічні. М’яка політика, яку вів президент Кваснєвський, була хибна, не приносила ніяких результатів. У дипломатії не рахуються теплі слова, лише успішність. Надіюся, що зміна певного стилю принесе Польщі конкретні результати».

Теперішній віце-міністр в адміністрації прем’єра Адам Липінський іще рік тому організував виїзд польських спостерігачів на президентські вибори в Україні. І він говорить, що в політиці важать дії, не слова. Тому поляки, підтримуючи українські прагнення увійти в західні структури, не повинні лякатися гніву Росії. Бо, як він каже, «в остаточному розрахунку – це тверда гра за національні інтереси геополітичних справ, а не жестів і символіки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG