Доступність посилання

ТОП новини

Грузія знову вшановує українців, які воювали в Абхазії.


Мар’яна Драч Прага, 10 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Офіційне Тбілісі вшановує українців, які воювали на боці Грузії під час грузинсько-абхазького збройного конфлікту на початку 1990-их років. У четвер у Тбілісі представники грузинського уряду вручили диплом за бойові заслуги українському воякові, добровольцеві УНА-УНСО Валерію Бобровичу. А влітку грузинські ветерани збираються до Києва на могили українців, які з ними воювали

Кривава війна між грузинами та абхазцями розгорілася після розпаду Радянського Союзу, а найзапекліші бої відбулися у 1993-му році за Сухумі, столицю самопроголошеної Абхазької республіки. Офіційно ні Україна, ні Росія до конфлікту не причетні. Але не таємниця, що коли на боці абхазців воювали громадяни Росії, то на підтримку грузинських підрозділів вирушили представники правої української організації УНА-УНСО. Самі УНСівці кажуть, що у складі їхнього гірськострілецького батальйону в Грузії воювало близько 300 осіб, 28 з них поранено, 7 вбито. Для офіційного Тбілісі багато з них – герої. У 1994 році за наказом президента Едуарда Шеварнадзе орденами нагородили групу українців - чотирьох посмертно і трьох живих. Серед них - Валерій Бобрович, який отримав орден імені засновника Тбілісі, грузинського царя Вахтанґа Ґорґасалі 3-го ступеня.

Заслуги українців визнає і нова грузинська влада. У четвер у Тбілісі Валерій Бобрович отримав ще одну нагороду - диплом за бойові заслуги від голови Департаменту ветеранів Грузії, що входить до складу грузинського уряду. У розмові з тбіліським кореспондентом радіо "Свобода" Валерій Бобрович наголоcив, що українці їхали воювати з ідейних міркувань, як він каже, проти імперської політики Росії:

"Люди не отримували тут винагороди. Їхали, оформлюючи відпустку, за власний рахунок. Їхали кажучи: якщо сьогодні росіяни візьмуть Сухумі, то завтра буде Київ ".

У Тбілісі Бобровичу вручали почесний диплом біля пам''ятника бійцям, які воювали за суверенітет Грузії, а цю церемонію транслювали на грузинському телебаченні. На ній же оголосили, що 18 червня до Києва збирається делегація грузинських ветеранів, які вшанують могили українців, що воювали на території Грузії.

Чи пов''язана увага грузинського уряду до українських вояків із загостренням відносин між Тбілісі і Москвою? Про це я запитую у військового оглядача в тбіліському бюро радіо "Свобода" Коби Ліклікадзе:

"Учасники заходу кажуть, що це збіг. Але я схильний вважати, що в нинішній грузинській політиці таких випадковостей не буває. Тим більше, що це показувало телебачення і всі знають, яку реакцію (Росії) це може викликати. Гадаю, що цей збіг не був випадковий".

Тим часом в Україні за законом мають карати усіх, хто без згоди влади брав участь у збройних конфліктах на території інших держав. Рядовим загрожує тюрма від 3 до 8 років, а командирам від 8 до 15. Але жодного суду над представників УНА-УНСО, які воювали на території Грузії, не було. З радіо "Свобода" говорить ще один ветеран грузинсько-абхазької війни та орденоносець Ігор Мазур:

"Це був просто як фактор тиску спецслужб і міліції на нас за часів Кучми, але ніхто засуджений за цим законом не був. Більшість просто змогли пояснити, що навіть самі ті ж слідчі погодилися, що ми мали повне моральне і громадянське право брати участь у цих діях, так як Гемінгуей брав участь у громадянській війні в Іспанії. Найманці не нагороджуються орденами, найманці отримують за це гроші".

Щоб дізнатися, як ставиться українська влада до того, що Грузія вшановує вояків УНА-УНСО, радіо "Свобода" зв''язувалося з Міністерством закордонних справ України, але сьогодні ми не так і не змогли почути відповіді на наші неодноразові дзвінки. Водночас відомо, що раніше Україна закликала Москву вивести з Абхазії російські війська. Офіційний Київ також пропонував надіслати у зону конфлікту своїх миротворців. Абхазька ж сторона рішуче проти виведення росіян і проти того, щоб їхню місію, яку Сухумі і Москва називають миротворчою, виконували інші вояки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG