Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми енергозбереження в Україні.


Віктор Міняйло Київ, 16 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Енергетична безпека – проблема, в актуальності якої нівкого в Україні переконувати вже не треба. “Запроваджувати енергозберігаючі технології та розробляти власні корисні копалини”, - так в одному реченні можна переповісти законопроект “Про концепцію енергетичної безпеки України”. Документ на прес-конференції презентували голова парламентського комітету з питань будівництва транспорту і зв‘язку Валерій Пустовойтенко та голова парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу та ядерної безпеки Анрій Клюєв.

“Зменшити вплив енергетики на погіршення стану економіки”, - так визначив головне завдання свого законопроекту Валерій Пустовойтенко:

“Головне тут питання стратегічне. У Європі і світі пройшов процес глобалізації, тому Україна повинна співпрацювати з країнами Європейського союзі і Росією у тому числі. Ми повинні створити нормальні умови, щоб наші громадяни користувалися енергоносіями і наші підприємства нормально працювали. Це в цьому плані і передбачено. Ми в одиночку не виживемо, тим більше, що у Західній Україні – це Бурштинська ТЕС, побудували Рівненську і Хмельницьку АЕС. Отже ми можемо експортувати енергію в Європу. Це буде гарантією енергетичної безпеки України”.

Андрій Клюєв пояснив, що законопроект передбачає розвиток власної енергетики: насамперед реконструкцію теплових електростанцій і створення конкурентного середовища на енергоринку.

Прокоментувати ситуацію ми попросили голову альянсу “Нова енергія” Валерія Боровика. Це громадська організація, яка оголосила своєю метою лобіювання в Україні питань енергозбереження.

“До сьогоднішнього дня політики енергозбереження в Україні не було. Були розпорядження і законодавчі акти, але запровадження їх у життя не було. Тому що не було механізмів впровадження цих законодавчих актів. Ціни на енергоносії були на низькому рівні і тому запровадження енергозберігаючих технологій , під які потрібні були інвестиції, кожне підприємство відкладало на завтра. Зараз, після підвищення цін, ми ведемо досить серйозні переговори про запровадження енергозберігаючих технологій. Тобто, зараз політика енергозбереження в Україні піде".

А що вона передбачає?

"По перше – це енерго ефективність. Це означає ефективне використання енергетичних ресурсів. Це і впровадження нових технологій. Це і впровадження технологій по альтернативним джерелам палива”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG