Доступність посилання

ТОП новини

США надали Україні статус країни з ринковою економікою.


Богдана Костюк Київ, 17 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сенат США надав Україні статус країни з ринковою економікою, починаючи з 1-го лютого поточного року. Це рішення офіційного Вашингтону оголосив сьогодні, під час прес-конференції у Києві, перший заступник міністра торгівлі США Девід Семпсон. За його словами, це рішення стало можливим завдяки спільним зусиллям з боку українського уряду та провідних українських компаній, які є надійними партнерами американського бізнесу.

Для офіційного Києва питання отримання статусу держави з ринковою економікою стало одним із зовнішньополітичних пріоритетів. Європейський Союз повідомив про своє позитивне рішення щодо цього ще 1 грудня 2005 року .

Як стверджує Девід Семпсон, отримання Україною статусу країни з ринковою економікою матиме позитивний ефект для усіх українських компаній, які ведуть зовнішньоекономічну діяльність у США. Крім того, відтепер міністерство торгівлі США в антидемпінгових процесах щодо українських компаній використовуватиме методику, стандартну для ринкових економік. Тобто, методику, більш сприятливу для інтересів українських виробників. Сам процес надання Україні ринкового статусу, за словами пана Семпсона, виглядав так:

“Ми вивчали ситуацію в Україні. Для американського уряду – це стандартна процедура, дослідити усі плюси і мінуси держави, яка проголошує себе країною з ринковою економікою. Так, для отримання інформації про України, ми провели переговори з експертами і американських компаній, які працюють в Україні; і Світового банку та європейського банку реконструкції та розвитку; і Комерційної палати США в Україні та інших фахівців. Наш висновок – Україна посувається вперед від доби державного контролю над економікою до засад ринкової економіки. МИ бачимо покращення бізнес – клімату, розширення доступу іноземних інвестицій до ринку і посилення захисту прав інтелектуальної власності. Серед мінусів, притаманних Україні, згадаю корупцію, відсутність законів, які регулюють механізми діяльності ринку, та деякі інші. Але рішення США надати Україні статус країни з ринковою економікою – беззаперечна підтримка успіхів реформ, які просувають українську економіку вперед”.

Як нагадав заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко, надання Сполученими Штатами Україні статусу держави з ринковою економікою сприятиме не лише поглибленню співпраці між Києвом і Вашингтоном, а і дозволить українській стороні прискорити процес євроатлантичної інтеграції:

“У торговельно-економічній галузі ми плануємо завершити процес перегляду спільного дослідження економічних передумов укладення угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, та започаткування переговорів щодо укладення угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС після вступу України до СОТ”.

Зрештою, - нагадує Девід Семпсон, - держави, які досі не вважають Україну країною з ринковою економікою, швидше за все, змінять свою позицію у цьому питанні. І це – на думку американського посадовця – прискорить вступ України до Світової організації торгівлі. Незабаром уряди України і США підпишуть протокол про взаємний доступ на ринки товарів та послуг, і це стане запорукою вступу України до СОТ, - підкреслив віце-міністр торгівлі США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG