Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі правозахисники критикують політику України стосовно біженців.


Надія Кандиба Німеччина, 20 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна вкотре привернула до себе увагу захисників прав людини в світі. Цього разу обурення викликали дії українських офіційних служб, які депортували десятьох біженців з Узбекистану. Німецька організація Pro Asyl, що спеціалізується на захисті прав біженців, піддала критиці такі дії і закликала уряд Німечични та Європейський союз негайно припинити співпрацю з Києвом у питаннях політичного притулку.

Україна ще раз сама продемонструвала, що її не можна вважати “надійною третьою країною”, сказав в інтерв''ю радіо “Свобода” представник німецької організації Pro Asyl Карл Копп. Коментуючи примусову депортацію узбецьких біженців, які звернулися до України з проханням про надання їм політичного притулку, німецький правозахисник наголосив:

“Людей видали режиму в Узбекистані, і тепер їм загрожує найгірше. Комісар ООН у справах біженців говорить навіть про існування небезпеки застосування катувань відносно депортованих. Таким чином Україна порушила не тільки міжнародні стандарти в питаннях захисту прав біженців, але в цьому конкретному випадку ще й цілу низку інших конвенцій”.

Карл Копп звернув увагу на те, що біженців депортували з України, навіть не дочекавшись завершення процедури з надання політичного притулку. У ці дні на адресу Києва подібна критика пролунала також і з боку Організації з питань безпеки та співпраці у Європі. На думку німецького правозахисної організації Pro Asyl, Європейський союз тепер повинен призупинити співпрацю з Україною у сфері біженців. Йдеться передусім про пілотний проект зі створення умов, які б дозволяли Україні приймати назад біженців, що через її територію портапили до ЄС. До речі, підписання угоди про реадмісію є однією з передумов запровадження безвізового режиму між Києвом та Брюсселем. Карл Копп продовжив:

“Ми відхиляємо так звані регіональні програми Європейського Союзу із захисту біженців. Такі програми лише посилюють тенденцію перекладання відповідальності на інших”.

Як наголошується в заяві німецької правозахисної організації Pro Asyl, “якщо федеральний міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле та його європейські колеги й надалі наполягатимуть на реалізації в Україні цього пілотного проекту, тоді на них також ляже відповідальність за тяжкі порушення прав людини“. У зв''язку з цим німецькі правозахисники процитували дослідження американської організації Human Rights Watch, в якому вказуєтся на те, що біженців в Україні “б''ють, шантажують, обкрадають і депортують до країн, де застосовують катування”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG