Доступність посилання

ТОП новини

«Пташиний грип». Чи такий уже страшний чорт, як його малюють?


Петро Кагуй Прага, 2 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Останнім часом про хворобу «пташиного грипу» ми чуємо чи не щодня. Птахів забивають, продаж свійської птиці знижується, та й навіть туризм зменшується до постраждалих країн. А від запобіжних заходів щодо поширення «пташиного грипу» страждають уже навіть пінгвіни у зоопарках та рибалки, котрі досі для ловлі форелі використовували приманки із елементами пташиного пір’я. Спробуймо подивитися на проблему «пташиного грипу» із, так би мовити, «легшого боку».

Лютий став, можна сказати, місяцем хвороби «пташиного грипу», котра й справді насувається на Європу. Засоби масової інформації заполонили тривожні повідомлення. Це викликало серйозні побоювання, навіть страх серед великої частини європейської громадськості.

З огляду на реальну загрозу і на зростання певної паніки серед людей, спеціальну нараду провели у Відні міністри охорони здоров’я європейських країн.

І все ж, наскільки обґрунтованими є побоювання громадськості щодо хвороби пташиного грипу? Міністр охорони здоров’я Австрії Марія Раух-Каллат з цього приводу каже:

«Потенційну загрозу, котра справді існує, можна зменшити. Хоча, цьому часто перешкоджає суб’єктивне сприйняття людьми самої загрози. І саме тому, ми повинні здобути перемогу щодо людей і засобів масової інформації у боротьбі з «пташиним грипом».

Іншими словами, сказане міністром охорони здоров’я Австрії треба сприймати так: «Не панікуйте!».

Повертаючись до наради європейських міністрів охорони здоров’я, то під час свого сніданку на очах у журналістів, вони майже показово ласували різними стравами з курятини та індичатини.

Цього ж часу із телебачення і радіо дізнаємося, що вежа відомих воронів у Лондоні тепер повинна стати закритим приміщенням, а в Таїланді обмежили бої з використанням півнів.

А, скажімо, відвідувачі зоопарку у Цюріху вже менше побачить популярних парадів пінгвінів, бо героїв цих парадів, здебільшого, вже тримають у закритих приміщеннях. Та й саме керівництво зоопарку тепер мусить брати від влади спеціальні дозволи для утримування окремих птахів ззовні.

Трапляються і досить трагікомічні випадки. Так, у Словаччині, коли у Європі активно заговорили про можливу загрозу пандемії серед людей, Міністерство охорони здоров’я взялося терміново розробляти план заходів на випадок можливого лиха. Дійшло навіть до визначення місць для масових могил потенційних жертв пандемії.

Нині хвороба «Пташиного грипу» становить собою – не лише небезпеку для здоров’я людини, а й для бізнесу.

Попит на м’ясо птиці у багатьох європейських країнах різко впав, і вже менше туристів відвідують наприклад Туреччину, де від смертельно небезпечного вірусу штаму H5N1 померли чотири людини.

Однак, для когось хвороба «пташиного грипу» дає і непоганий економічний зиск. Так, керівник однієї британської фірми, котра продає речі на взірець протигазів, датчиків для вимірювання радіації, розповідає, що чим більше повідомлень з’являється у засобах масової інформації про «пташиний грип», тим більше у цієї фірми купують респіраторні маски.

«Про «пташиний грип» повідомляють у новинах, і тому наші маски випереджають у продажу інші вироби. 10 до одного, на даний час, якщо не більше», - розповів керівник фірми, для якої «пташиний грип» став додатковим джерелом прибутку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG