Доступність посилання

ТОП новини

Франкомовний простір в Україні та світі.


Тарас Марусик /images/photo/France_flag.jpg Київ, 22 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У рамках всесвітнього тижня франкофонії або франкомовности, який проходить з 17 по 26 березня, сьогодні на базі Київського національного університету імени Тараса Шевченка відбувся інформаційний день “Франкомовний простір в Україні та світі”. Важливість цього заходу для України пояснюється тим, що восени 2006 року Україна має намір приєднатися до Міжнародної організації франкофонії.

Крім всесвітнього тижня франкомовности щороку 20 березня відзначають “Міжнародний день франкомовности”. Для 63 держав світу, які є членами Міжнародної організації франкомовности, це не рядова дата. Сьогодні, за даними цієї організації, близько 150 мільйонів землян послуговуються французькою мовою. В Україні французьку мову вивчають 300 тисяч учнів, з яких 20 тисяч – поглиблено. Їх навчають 5 тисяч учителів у понад 2 тисячах 200 школах. До цього треба додати 20 тисяч українських студентів, які вивчають французьку у 113 університетах. А викладачів французької в Україні - п’ятсот. Такі цифри навів президент Франкомовної асоціації України, завідувач кафедри французької філології Київського національного університету імени Тараса Шевченка Георгій Крючков, виступаючи на конференції “Франкомовне суспільство в Україні: багатство та розмаїття”. Об’єднання франкомовних держав зі суто мовної спільноти поступово стало політичною організацією, мета якої – поширювати демократичні цінності у світі і, до певної міри, протистояти глобалізації. Про це говорили всі, хто брав слово, а це посли кількох держав і представники української влади, зокрема заступник міністра закордонних справ Микола Маймескул. Він повідомив, що 20 березня Президент України Віктор Ющенко підписав офіційного листа до керівництва Міжнародної організації франкомовности з проханням посприяти Україні у приєднанні до цієї організації, надавши їй статус спостерігача.

Посол Швейцарії в Україні Крістіан Феслер заявив, що Україна, незважаючи на те, що відрізняється від традиційно франкомовних країн, поділяє ті ж демократичні цінності, що й вони, особливо після Помаранчевої революції:

“Я думаю, що франкомовність пропонує Україні також міст до Європи і до Європейського Союзу”.

Посол Швейцарії в Україні Крістіан Феслер висловив велике сподівання, що у вересні 2006 року Україна одержить статус країни-спостерігача в Міжнародній організації франкомовности.

Про це ж говорили посли Канади і Бельгії в Україні, а посол Румунії Тріян Хріста пожартував, що постарається, щоб у Бухаресті на 28 і 29 вересня, коли відбуватиметься з’їзд держав-членів Міжнародної організації франкомовности, були заброньовані готелі для української делегації.

Сьогодні ж у рамках інформаційного дня “Франкомовний простір в Україні та світі” відбулася відео-конференція “Київ-Бухарест-Париж” на тему: “Роль франкомовности в університетах України”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG