Доступність посилання

ТОП новини

“Вечірня Свобода”: Виборча кампанія добігає кінця. Якою вона була?


Кирило Булкін /images/photo/guests_24_03_2006.jpg Гості: Олександр Дергачов – політолог; Олександр Северин - кандидат юридичних наук.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 24 березня 2006 року.

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”. У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні наша тема така: “Виборча кампанія добігає кінця. Якою вона була?”

Гостями студії є політолог Олександр Дергачов та правовий радник альянсу “Майдан” Олександр Северин.

Вітаю вас, шановні гості, і дякую за участь у сьогоднішній “Вечірній Свобода”!

Зазначу для киян, що якщо ви слухаєте нас на радіо “Київ” (98 ФМ), то програма іде в запису, на годину пізніше. Решта слухачів чують нас у прямому ефірі й можуть телефонувати і ставити свої запитання за таким номером: 490-29-05.

Ну, а тепер до теми, зануритися в яку нам допоможе Тризубий Стас.

Тризубий Стас

Ми зберемо кандидатів І спечемо коровай. Комуністів, демократів... Кого хочеш – вибирай. Коровай, коровай, Кого хочеш – вибирай. Коровай, коровай, В Україні буде рай... Кирило Булкін

Отже, виборча кампанія добігає кінця. В останній дозволений законом день агітації, тобто сьогодні, партії та блоки кидають усі сили на останні мітинги, автопробіги, агітаційні заходи. Але це лише фінальний акорд.

А якою назагал була ця кампанія? Чим вона відрізнялася від попередніх? Які передвиборні ноу-хау відкрила? Які принесла досягнення і розчарування? Усе це спробуємо обговорити з гостями протягом того часу, що відведений нам на передачу.

А почати хочу з запитання про найхарактерніші риси цієї кампанії.

Шановні гості, назвіть, будь ласка, дві-три ознаки, які є, на вашу думку, визначальними?

Олександр Дергачов

Зараз, коли ми ще не зовсім фінішували, навіть і важко. Ми всі в очікуванні основного етапу виборів.

Але дійсно дещо можна сказати. Вибори були несхожі на попередні, оскільки вперше вони відбувалися в атмосфері відносної свободи. Це перші демократичні, але при тому недосконалі, звичайно, вибори, які виявили, що, аби вибори були дійсно якісними, демократичними, недостатньо просто ухвалити гарний закон і дотримуватися його.

Тобто, формально забезпечити демократичні вибори, то цього не досить. Потрібно, щоб змагалися дуже якісні суперники, щоб вони володіли і ситуацією в країні і були готові професійно її представити, власні програми, стратегію, і мали таку політичну культуру, яка забезпечила б змагання позитиву, конкуренцію дійсно, яка покращує якість урядування...

Кирило Булкін

Можливо, тут питання в демократичних традиціях, які століттями складалися в європейських, скажімо, країнах?

Олександр Дергачов

Це так, але ми маємо розуміти, що якщо на рівні влади ми якісно зрушили з місця ситуацію, то на рівні політичної системи та й все ж таки загалу виборців ще багато що має відбутися, аби демократичний механізм працював ефективно і допомагав найкращим, таким, хто розуміє країну, може їй дати раду, силам прийти до влади.

Олександр Северин

Я з задоволенням погоджуся зі своїм шановним колегою щодо того, що ці вибори будуть першими в історії України, мають бути дійсно свободними виборами.

Разом з тим знову ж таки продовжу тезу про відсутність демократичних традицій.

На жаль, іншими рисами цієї ж кампанії, цих виборів є те, що поведінка їх учасників є великою мірою демагогічною, і великою мірою ці вибори будуть традиційними у сенсі сприйняття виборцями політичних сил, і відповідно голосування не розумом, так би мовити, а очима, вухами, серцем.

Саме цьому ми намагалися зарадити протягом виборчої кампанії. Я маю на вазі альянс “Майдан”.

Кирило Булкін

А зараз пропоную послухати думки деяких інших фахівців, які водночас самі були учасниками перегонів цього разу. Це є в матеріалі Тетяни Ярмощук.

Тетяна Ярмощук

Насолоджуватися творчими знахідками передвиборчих роликів та слухати передвиборчі обіцянки політиків залишилося недовго. Сьогодні, коли годинники за Києвом проб’ють північ, агітація підпаде під заборону.

Чим же ознаменувалася ця передвиборча кампанія? Був і компромат, і, як зазначають правоохоронці, у списках різних політичних партій красувалася значна кількість людей з кримінальним минулим.

Присутність у списку “Нашої України” співачки Руслани чи Софії Ротару у блоці Литвина нікого не здивувала. Поїздки ж Україною зятя Юлії Тимошенко, рокера Шона Карра порадували потенційних виборців важкою музикою.

Бажання взяти участь у передвиборчих перегонах видатного українського боксера Віталія Кличка примусило замислитися над природою магічної привабливості влади.

А ще у нинішніх передвиборчих списках майже кожна політична сила мала політологів та журналістів.

Чим ще ознаменувалася ця передвиборча кампанія? Політолог, а нині кандидат у народні депутати від партії “Пора”-ПРП” Сергій Таран каже, що своєю млявістю.

Сергій Таран

Не запропонували суспільству інтриг. Під час цієї виборчої кампанії було три інтриги. Перша – це наскільки багато голосів наберуть Регіони України. Друга – це хто буде першим у виборчих симпатіях: БЮТ чи НСНУ. У них ішов, так би мовити, особливий спаринг. І третя інтрига – це хто з партій ще може подолати тривідсотковий бар’єр. З тих партій, які досі не були в парламенті.

Тетяна Ярмощук

Сергій Таран, який до цієї кампанії спостерігав за виборами лише як політолог, а тепер став безпосереднім учасником, зазначає, що зсередини все виглядає сумніше, оскільки доводиться вірити у такі речі, які з боку виглядають неймовірними.

Політолог Олексій Плотніков, який йде до Верховної Ради за списком партії “Регіони України”, називає цю передвиборчу кампанію доволі стандартною.

Олексій Плотніков

Специфіка в тому, що провладні сили постійно сварилися одна з одною. Провладні сили робили все можливе, щоб знизити свій власний рейтинг, обливаючи брудом один одного.

Тетяна Ярмощук

Боротьбу між помаранчевими виділяє і колишній журналіст, нині п’ятий номер списку БЮТ Андрій Шевченко.

Андрій Шевченко

Левова частка ресурсів була кинута на боротьбу поміж помаранчевими силами, які йшли на ці вибори. У той час, як партія “Регіони України” була виведена за межі кампанії. Вона ні з ким фактично не дебатувала, і ми, фактично, не бачили Віктора Януковича ні на дебатах, ні на дебатах з іншими ключовими учасниками.

Вийшло, що дві кампанії. Одна – це змагання у рамках колишньої помаранчевої команди. І окремо самостійна кампанія партії “Регіони України”, яка ні з ким не перетиналася, усунулася від будь-якої дискусії з іншими учасниками кампанії.

Тетяна Ярмощук

Що ж до бачення кампанії зсередини, то Андрій Шевченко зазначає, що зсередини вибори виглядають азартнішими, цікавішими і простішими, ніж це здається ззовні.

До виборів залишився лише день.

Кирило Булкін

Нарешті ми дійшли до деяких конкретних пунктів порівняння програм у проекті “Усвідомлений вибір-2006”. Зокрема, я знаю, що Ви детально розглядали питання ставлення партій, блоків до депутатської недоторканності, а також до певних юридичних питань. Ось трошки про це: що показало порівняння?

Олександр Северин

Дуже дякую. От у рамках цього нашого дослідження ми проводили опитування партійних осередків на місцях, крім аналізу партійних програм, офіційно переданих до ЦВК. І ставали відповідні запитання громадянам.

Тобто, ми пропонували і політикам, і громадянам такі собі анкети. Там було 12 запитань, ми пропонували обрати п’ять найбільш актуальних - на думку політиків і громадян. І пропонували політикам дати відповіді на ці запитання.

Ну, якщо стисло, то трапляється таке, що є підстави казати, що певна частина політичних сил, навіть переважна частина політичних сил ото, як за висловом класика, не дуже шанованого наразі підставами: “страшно далєкі оні от народа”.

Тобто, от якщо ми візьмемо пріоритети політичних сил, то вони на першу позицію щодо пріоритетів цих поставили недоторканність депутатів. Тоді як у рейтингу інтересів наших громадян, котрі зафіксувало наше анкетування, ця проблема займає третє-восьме місце – це по різних регіонах.

Так само питання розвитку економіки політичні партії поставили на друге місце, а виборців у той час більше цікавить подолання корупції в сфері охорони здоров’я і реформа пенсійної системи. Тобто, якоїсь кореляції тут годі шукати. Це печально.

Справа в тому, що політичні сили, формуючи свої програми і формуючи основні тези, з якими вони йдуть до влади, вони не зробили, на жаль, того, що намагалися зробити ми.

Кирило Булкін

Зрозуміло, це загальне таке усереднене по політичних силах, а можна щось цікаве конкретне, от хто як ставиться до, скажімо, того ж питання скасування чи не скасування депутатської недоторканності?

Олександр Северин

О, скасування депутатської недоторканності – це дуже така актуальна річ для політичних партій - для піару, я думаю, що вона і стоїть тому на першому місці.

Я думаю, що тут, з одного боку, можна позиціонувати себе як великого борця проти цієї недоторканності, а з іншого боку, мати таку історію голосування у Верховні Раді, що краще туди не дивитися. Я не буду конкретизувати, про кого я кажу.

А справа в тому, що прогноз дуже невтішний, за результатами виборів, от якщо подивитися на результати нашого дослідження, навряд чи буде скасована депутатська недоторканність навіть місцевих депутатів.

Бо позицією “Партії регіонів” є очевидна позиція, позицією є це питання скасування цієї недоторканності до чогось іншого: до скасування недоторканності суддів, прокурорів, котрі її так не мають, цієї недоторканності. Так само блок Вітренко – чисто демагогічна програма у цьому ж сенсі невиконанна. І блок “Не так!”.

Тому я думаю, що цю проблему просто заговорять у Верховній Раді наступній. І ми будемо мати ситуацію, коли недоторканність народних депутатів, вона залишиться благополучно, бо для цього потрібні зміни в Конституції, а недоторканність депутатів місцевих рад буде скасована, але Конституційним судом, а не депутатами.

Тут більшою мірою демагогія. Точно так же стосовно проблеми правосуддя, котру я вивчав, у рамках цього проекту спеціалізувався. Тут багато політичних сил кажуть дуже так завзято, дуже ревно про судову реформу, але дуже мало з них можуть сказати, яку судову реформу, що вони під цим розуміють.

Тому знову таки сподіватися, що от у цьому сенсі настане якийсь прорив після виборів, я би не сказав. Єдине, що можна сподіватися, тут дійсно є такий консенсус політичних сил, що вони займуться проблемою фінансування судів - і на тому слава Богу.

Кирило Булкін

Пане Дергачов, як Ви прокоментуєте результати тих досліджень, про які розповів пан Северин?

Олександр Дергачов

Взагалі-то, ми з вами не помічаємо тут, у Києві, принаймні ось у такій студії, що в нас багато такі поверхові вибори. І в програмах партій, пов’язаних дійсно з формуванням Верховної Ради, дійсно можна спостерігати такі загальні речі і намагання якомога ширше представити будь-які гіпотетичні інтереси будь-якого електорату.

Ми маємо ось такі феномени народних партій, де змішані різні ідеології, де можна знайти абсолютно різні підходи. І це дозволяє маневрувати в будь-який спосіб, хоча потім дуже важко буде переходити до вже конкретних якихось урядових програм.

Але на місцевому рівні, де багато з цих питань мають вирішуватись, ось ми не дуже бачимо. Це так звані майже невидимі місцеві вибори, які мають все ж таки велике значення, оскільки дещо ще зроблено, а має бути зроблено ще більше, аби був перерозподіл і відповідальності, і ресурсів, щоб за кожним конкретним випадком не згадували Президента, уряд, міжнародну спільноту, а знали, як місцева влада і конкретний чиновник мав би діяти і як він насправді діяв у кожному конкретному випадку.

Тож я думаю, що нам дійсно треба повз цю велику і довготривалу політичну боротьбу, бачити, які механізми мають бути задіяні, аби відповідати безпосереднім інтересам окремих конкретних виборців.

Олександр Северин

Користуючись нагодою, хочу нашим слухачам як виборець виборцю і учасник цього проекту дати пораду, як відрізнити раціональне зерно у виборчих меседжах політичних партій і взагалі самій кампанії від того самого піару, очистити все.

Тобто ми запропонували такі собі три кроки до усвідомленого вибору, котрі я зараз хочу запропонувати в свою чергу виборцям. Це коротко.

Перше: візьміть аркуш паперу і напишіть на ньому 2 суспільні проблеми, вирішення яких ви вважаєте потрібним і реальним. Наприклад, підвищити пенсію і розігнати ЖЕКи. Також одну проблему, яку вирішити, на ваш погляд, неможливо. Наприклад: зробити завтра всіх виборців на 10 років молодшими.

Етап другий: знайдіть відповідну тезу у програмах партій та блоків, що мають реальні шанси на перемогу, і шляхи вирішення цих проблем.

І нарешті пункт третій: оберіть партію чи блок, чиї підходи щодо вирішення двох перших, тобто реальних у вашому усвідомленні проблем, є реальними і є відповідні механізми, воно прописано, є чітким, конкретним і так далі. І разом з тим програма не містить обіцянок вирішити третю нездійсненну проблему.

І проголосуйте саме за таку силу.

Кирило Булкін

Наш час, на жаль, добігає кінця. Дискусія на тему: “Виборча кампанія добігає кінця. Якою вона була?” обговорювали ведучий Кирило Булкін і гості програми: політолог Олександр Дергачов та правовий радник альянсу “Майдан” Олександр Северин.

Дякую вам, панове, за участь у розмові, дякую всім, хто нам телефонував і просто слухав.

Після епілогу від Тризубого Стаса, який програму і починав, буде “Перед мікрофоном “Свободи” - інтерв’ю, яке мій колега Віктор Єленський взяв у міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги.

До нових зустрічей! Говорить радіо “Свобода”.

Тризубий Стас

Ми пекли вже каравая, Але трішки обпеклись. Щось не видно того Рая. Може, ще буде колись. Коровай, коровай, Кого хочеш вибирай. Коровай, коровай, В Україні буде рай.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG