Доступність посилання

ТОП новини

Російська мова „регіональна” вже у Миколаєві...


Петро Каландирець Миколаїв, 1 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Депутати Миколаївської міськради проголосували 1 червня за надання російській мові статусу регіональної в обласному центрі. За це рішення проголосували 59 депутатів з 90 присутніх. І лише 17 проголосували проти. Сьогодні ж на сесії відхилили протест міського прокурора на рішення попередньої сесії, яким Миколаїв оголосили територією без НАТО.

Біля будинку Миколаївської міськради упродовж дня тривав пікет представників крайової організації НРУ, товариства „Просвіта”, Комітету захисту української мови з вимогою скасувати рішення депутатів.

Голова крайової організації Руху Юрій Діденко наголосив, що політичні партії регіону готові до безстрокових акцій протесту і закликав до більш рішучих кроків представників місцевої прокуратури.

Юрій Діденко: „Більш дієво слід виступати представникам прокуратури. За прийняття подібних незаконних рішень має бути реальна відповідальність. Сьогодні активну позицію у Миколаєві зайняла громадськість. Я думаю, що це рішення буде як холодний душ для більшості українців Миколаєва і вони активізуються. Очікуємо на наступну сесію подання прокурора на сьогоднішнє рішення сесії стосовно так званого регіонального статусу російської мови ”.

Тим часом, на сесії депутат від Блоку Юлії Тимошенко Олександр Курченко зазначив, що захисту у Миколаєві потребує не російська а українська мова. Тут російськомовними є більшість програм місцевих теле- і радіомовників. Російськомовними є і більшість миколаївських газет.

Депутат Вікторія Бондаренко заявила, наприклад, що регіоналізація російської мови необхідна і тому, що у місцевих судах „людина не має права представляти власні інтереси спілкуючись російською мовою”. Це твердження одразу спростували. Група юристів присутніх на сесії зауважила, що за їхню багатолітню практику участі у засіданнях суду ніхто жодного разу і у жодному з судів не перешкоджав їм використовувати російську мову.

Під час виступу на сесії міської ради прокурор Миколаєва Віктор Сикиринський наголошував, що скасуванню підлягає навіть рішення депутатів про створення міської комісії, присвяченої підготовці рішення про так званий регіональний статус російської мови. Він попереджав і про можливу відповідальність, передбачену законодавством. Прокурор вважає, що згадане рішення суперечить закону, „оскільки під час його ухвалення Миколаївська міська рада перевищила надані їй повноваження”.

У незаконності рішення депутатів переконував і міський голова Володимир Чайка. Народні обранці до його позиції не прислухались.

Під час зустрічі з учасниками пікету Володимир Чайка сказав, що і сам розуміє: „мовне” рішення сесії є неконституційним і він буде прагнути переконати у цьому депутатів вже під час найближчого засідання.

Матеріали по темі:
Мовне протистояння у Херсоні. (31.05.2006)
У Криму проросійські радикали вимагають заборонити українську мову. (24.05.2005).
Українська книжка на Одещині на межі вимирання... (18.05.2006)
Спекуляції та зловживання довкола мовної політики України. Політичний та правовий вимір цієї проблеми.(17.05.2006)
XS
SM
MD
LG