Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів і “Наша Україна” вчора ввечері обговорили створення широкої коаліції


У засіданні взяли участь “регіонали” Раїса Богатирьова і Микола Азаров, а також “нашоукраїнці” Роман Безсмертний та Юрій Єхануров. Як повідомив Євген Кушнарьов, сторони узгоджували питання вступу України в НАТО, ЄЕП, статус російської мови та федералізм.


У засіданні взяли участь “регіонали” Раїса Богатирьова і Микола Азаров, а також “нашоукраїнці” Роман Безсмертний та Юрій Єхануров.

Як повідомив Євген Кушнарьов, сторони узгоджували питання вступу України в НАТО, ЄЕП, статус російської мови та федералізм.

Речниця “Нашої України” Тетяна Мокріді спростовує проведення переговорів з “регіоналами”, однак, за її словами, консультації партія веде з усіма політичними силами.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко назвала переговори “Нашої України” та Партії регіонів помилкою Президента Ющенка.

Інші про можливу коаліцію між Нашою Україною та Партією Регіонів:

Берлінський публіцист, політолог Александер Отт:

Одні побоюються, що в Україні до влади знову прийдуть колишні еліти, так звані олігархи. Інші сподіваються на встановлення стабільності і не тільки на урядовому рівні, але й в усій країні. Сподіваються, що це допоможе подолати протистояння між західними та східними регіонами. На мою думку, Віктор Янукович знову повернувся на рівень загальноукраїнського політика і якщо Партію регіонів не залучити до влади, то в опозиції вона поводитиме себе значно деструктивніше.

Після своєї поразки на президентських виборах Віктор Янукович, не має таких високих амбіцій, як Юлія Тимошенко. Крім того, президент Ющенко не хоче бачити на посаді прем’єра ані Тимошенко, ані Януковича. Швидше за все Янукович запропонує на цю посаду когось іншого зі своїх прихильників або навіть погодиться, що на чолі уряду залишатиметься людина Ющенка. Цілком імовірно, що Партія регіонів підтримає таким чином уряд “Нашої України”, яка, в свою чергу, піде на поступки Януковичу під час призначення губернаторів або в парламенті, де представники Партії регіонів зможуть очолити більшість комітетів. Але так воно власне й має бути, якщо врахувати, що у Верховній Раді Партія регіонів утворює найбільшу політичну силу.

Михайло Поживанов, Наша Україна:

У тій заяві, яку ми вчора підтримали по зверненню до інших політичних сил, ми заявили про європейську, євроатлантичну інтеграцію, ми заявили про ринкову економіку, в першу чергу те, що стосується ринку землі, ми заявили про вступ України до СОТ і багато інших речей в тій коаліційній угоді, яку готувала “НУ”. Ми її хочемо сьогодні покласти за основу в наших розмовах з Партією регіонів.

Тарас Чорновіл, Партія Регіонів:

Юлії Тимошенко дуже нестійка фракція. В неї велетенська кучмівська частина, яка ніколи не була в опозиції. Нам от закидали, як Ахметов, як Колесников будуть в опозиції? Вони були в опозиції, вистояли навіть у найважчих умовах, коли в тюрмі довелося сидіти. А як себе поводили ті люди, які в БЮТ, які були при Кучмі найвірнішими кучмістами, а потім в один прекрасний день, відразу ж після президентських виборів, ще перед третім туром стали найбільш помаранчевими? Так що ті, хто був дійсно на Майдані, мусили десь відступитися, тому що вони на перший ряд полізли. Тепер знову виникне ситуація, що БЮТ опиниться в опозиції, вони відразу ж підуть туди, де буде влада. Ю.Тимошенко ризикує взагалі втратити фракцію, тому там така нервозність.

Євродепутат Марек Сiвец
Голова парламентської комісії «Європа Україна»


Два мiсяцi спроб створення бiльшостi показали негнучкість Помаранчевих сил. Чесно кажучи, українськi лiдери мають повчитися, що означає компромiс i що означає спiвiснування. Наразi вони цього не показали, i ось чому уряду немає i через три мiсяцi пiсля виборiв",- сказав польський європарламентар.

Сiвец не виключає, що велика коалiцiя може бути проєвропейською:

Це - можливо. Я навiть можу сказати, що якщо вони домовляться, то коалiцiя буде дуже сильною, тому що вони – Партія Регіонів -- мають дуже сильну позицiю в парламентi. Я вiрю, що навiть для Януковича зрозумiлi європейськi прагнення, тому що треба враховувати волю українського народу. І я вiрю, що українцi не мають сумнiвiв, що для України є добрим",- сказав Марек Сiвец.
XS
SM
MD
LG