Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційну угоду парафовано. Чи стане коаліція стабілізаційною?


Кирило Булкін Гості: – народні депутати України Володимир Зубанов (Партія регіонів), Анатолій Семинога (БЮТ) та Павло Жебрівський (“Наша Україна”).

Аудіозапис програми:

Київ, 21 червня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін: - Ви слухаєте “Вечірню Свободу”! У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні наша тема така: “Коаліційну угоду парафовано. Чи стане коаліція стабілізаційною?”

Гостями студії є народні депутати України Володимир Зубанов (Партія регіонів), Анатолій Семинога (БЮТ) та Павло Жебрівський (“Наша Україна”).

Дякую, панове, за те, що зголосилися взяти участь у програмі!

Я нагадую нашим слухачам такий телефон студії: 490-29-05. Телефонуйте і ставте запитання нашим гостям!

Ну, а зараз переходимо до теми.

Сьогодні представники трьох політичних сил, що мають сформувати демократичну коаліцію, погодили коаліційну угоду.

Та я б хотів, щоб ми обговорили не лише це, а й ще один термін, який прозвучав напередодні й, здавалося, міг спрямувати в нове русло процес формування коаліції. Маю на увазі те, що прозвучало з вуст представників “Нашої України”: коаліція “стабілізаційна”.

Потім Петро Порошенко коментував, що “це та коаліція, яка стабілізує ситуацію в державі, зніме загрозу територіальній цілісності держави і працюватиме не на розкол, а на об’єднання”. Чи малося тут на увазі щось інше, ніж демократична коаліція, яка створюється? Чи буде демократична коаліція стабілізаційною? Про все це у нашій подальшій розмові.

А перше питання все ж-таки стосуватиметься факту парафування угоди представниками трьох сил. Чи означає це остаточне розв’язання коаліційної інтриги чи все-таки ще ні?

Спершу звертаюся з цим запитанням до представників політичних сил, суб’єктів коаліції.

Анатолій Семинога: - Якщо говорити про позицію БЮТ, то ми вважаємо, що в нас на сьогоднішній день розбіжностей немає ніяких. Ми повністю узгодили коаліційну угоду.

Сьогодні на вранішньому засіданні фракція проголосувала за підписання цієї коаліційної угоди. Мало того, кожен депутат нашої фракції поставив свій підпис під фактично цією коаліційною угодою.

Те ж саме зроблено, наскільки я знаю, соціалістами. Слово за “НУ”.

Павло Жебрівський: - Сьогодні НСНУ провела свою політраду, де одноголосно була проголосована коаліційна угода погоджена. Ми також очікуємо погодження інших партій, які входять в блок “НУ”.

На завтра на самий ранок, не пізніше 8-ої години, має бути засідання політради блоку, де, я переконаний, буде погоджено коаліційну угоду. Думаю, що ми її підпишемо.

- Пане Зубанов, тепер на черзі Ваш коментар стосовно сьогоднішніх подій, новин.

Чи змирилася Партія регіонів з формуванням демократичної коаліції в такому форматі?


Володимир Зубанов: - Помаранчева команда казала вже три місяці: і 26 березня вночі збиралися підписувати коаліцію, і зараз вони кажуть, що будуть підписувати.

На мою думку, там є кадрові проблеми.

Пропозиція “НУ” на спікера П.Порошенка – це достойна відповідь “НУ” на претензії прем’єрські Тимошенко. Я не знаю, як вони будуть співпрацювати разом, бо стосунки відомі усій Україні, як вони до цього між собою спілкувалися.

Але, на жаль, я так думаю, така коаліція, якщо вона буде, то це не кращий варіант для України. Все ж таки однокольорова коаліція – це погано. Коли усувається від влади або від представництва південь і схід України, я думаю, що це не добре. Така коаліція не може працювати достатньо ефективно, щоб зробити Україну більш прогнозованою і квітучою державою.

- Отже, такими є погляди наших гостей на сакраментальне запитання, яке лунає вже не знаю вкотре за останні тижні й місяці, власне: “Якою і коли буде коаліція?”

А зараз я хотів би поговорити про вже згадану оту стабілізаційність.

Отже, чи була заява Романа Безсмертного про стабілізаційну коаліцію, так би мовити, бічним відгалуженням цього сценарію, який розгортається вже тривалий час? Чи вже в демократичній коаліції учасники втілюватимуть якісь нові ідеї цієї стабілізаційності, що виникли вчора?


Павло Жебрівський: - Насправді “НУ” достатньо ґрунтовно попрацювала над коаліційною угодою. Після цього ми винесли на розгляд наших колег по коаліції: БЮТ і СПУ. Були доповнення і узгодження. Деякі питання ще й до цих пір винесені трохи за рамки, які ми впродовж двох місяців маємо узгодити. Якраз ця коаліційна угода і має бути тим стабілізаційним моментом для України.

Анатолій Семинога: - Мені важко говорити про те, що мав на увазі Безсмертний, говорячи про коаліцію, яку він мав на увазі. Але я переконаний, що коаліція дійсно помаранчева і лише помаранчева коаліція демократичних сил може дійсно сьогодні стабілізувати суспільство і виконати ті задачі, які стоять на сьогоднішній день і перед суспільством, і перед економікою, і перед державою в цілому.

Володимир Зубанов: - Я хотів би ще одне ремарочку. Не можна називати помаранчеву коаліцію демократичною, бо демократична – це та коаліція або партія, яка отримала на виборах найбільшу підтримку народу, бо “демос” – це народ. Тоді треба вважати демократичну ту коаліцію, де буде Партія регіонів, бо вона отримала 32%.

Не треба соромитися. Називайте себе помаранчевою коаліцією, як це було на Майдані.

Яка там демократія? Яка демократична коаліція? Про що ви кажете?

Павло Жебрівський: - Демократія – це не тільки народ, а “демос” і “кратос” – “народовладдя”.

Насправді, якщо взяти сьогодні БЮТ, “НУ” і СПУ, то ми маємо більшість волевиявлення народу. Через це, безумовно, через представників своїх політичних сил трьох, які сформували коаліцію, це і є народовладдя.

Ми не говоримо, що сьогодні Партія регіонів, якщо в опозиції, то вона має бути за межами чогось.

Сьогодні опозиції дуже комфортно. Дуже погано було в опозиції десь років 2 назад, коли тільки до вас, мабуть, можна було прийти в ефір, а тоді все блокувалося. Це правда.

Я думаю, що ми знайдемо форму залучення, в тому числі, продуктивних сил Партії регіонів для того, щоб продовжувати розвиток держави.

- Я тільки зауважу, що, мабуть, говорячи про демократію, можна говорити не лише про волю більшості народу, а взагалі про якісь засади і принципи демократії та демократичної побудови суспільства.

Якщо, наприклад, 90% народу захоче жити під якоюсь “залізною рукою” в тоталітарному суспільстві, то все рівно воно не буде демократичним.

Пане Жебрівський, прочитавши той текст угоди, принаймні який з’явився (не знаю, наскільки він автентичний), де кожен, напевне, звернув увагу на щось своє.

Думаю, що екологам одразу впали у вічі плани добудування Ташлицької та Дністровської гідроакумулюючих станцій. Це викликало питання у багатьох громадських діячів.

Чи діяли у лавах коаліціантів, вибачте за таке запитання, лобісти “Енергоатому”?


Павло Жебрівський: - Насправді потрібно добудувати те, що ми розпочали, тому що вкладені достатньо величезні кошти.

Яка проблема урядів, які були до приходу Президента Ющенка до влади? Це перше питання, що щось починали будувати, а не добудовували, а починали інше будувати. Тобто, перепрошую, відмив грошей.

Задача сьогодні, в тому числі і нашої коаліції, - це добудувати те, в що вкладені достатньо великі бюджетні кошти. Ми це зробимо. Повірте, що енергосистема України у зв’язку з добудовою і Ташлицької, і Дністровської гідроакумулюючих станцій буде якраз пов’язана з європейським енергетичним простором, що дозволить Україні поступово інтегруватися в Європу.

- Насамкінець, панове, ваш прогноз на найближче майбутнє: сьогоднішній вечір, завтрашній ранок, завтрашній день. Чого чекати багатостраждальному українському виборцеві?

Володимир Зубанов: - Виборцю треба сподіватися, що ті сили, за яких він голосував, все ж таки зроблять все, щоб цьому виборцю краще жилося.

Я гарантую від Партії регіонів, що ми будемо робити, що в наших силах.

Павло Жебрівський: - Ми очікуємо на швидке підписання коаліційної угоди, формування коаліційного уряду. Коаліційний уряд буде стабілізаційним, він стабілізує українську економіку.

У нас буде потужна сильна опозиція. Я сподіваюся, що демократична опозиція. При сильній опозиції коаліція буде працювати ефективно, на благо українського народу.

- До речі, там 10 комітетів віддають опозиції?

Павло Жебрівський: - Ми сьогодні звернулися до наших партнерів, щоб ми віддали достатньо багато комітетів опозиції для того, щоб вони також брали участь в управлінні державою.

Анатолій Семинога: - Я теж переконаний, що демократична угода буде підписана і буде створена демократична коаліція, яка дійсно буде працювати сьогодні на державу, на суспільство, на економіку нашої держави. Це дозволить за короткий термін підняти рівень життя в нашій державі.

Це, на мій погляд, головна і основна тема, яка повинна лягати в основу нашої роботи.

- Наш час, на жаль, добігає кінця.

Мені залишається лише нагадати, що тему сьогоднішньої “Вечірньої Свободи” обговорювали ведучий Кирило Булкін і гості програми: народний депутат України Володимир Зубанов (Партія регіонів), народний депутат України Анатолій Семинога (БЮТ) та народний депутат України Павло Жебрівський (“Наша Україна”).

Дякую вам, панове, за участь у розмові!

Дякую вам, шановні слухачі!

До нових зустрічей!

Говорить Радіо Свобода!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG