Доступність посилання

ТОП новини

Робота парламенту далі блокується. <br> Чи справедливі вимоги партії Регіонів?<br> За що реально бореться опозиція?<br> Хто відповідатиме за політичні наслідки блокування парламенту?


&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Слухайте:

Гості Вечірньої Свободи: Андрій Шкіль та Володимир Макеєнко.

Марина Пирожук: Робота парламенту далі блокується. Чи справедливі вимоги Партії регіонів? За що реально бореться опозиція?

Ведуча: Марина Пирожук
Партія регіонів продовжує блокування українського парламенту. Представники цієї фракції не полишали парламентської зали ще з вівторка.

Опозиціонери твердять, що у такий спосіб вони протестують проти обрання керівних органів парламенту та Кабінету Міністрів і розподілу парламентських комітетів.

Як відомо, напередодні “регіонали” поставили владі ультиматум, в разі невиконання якого обіцяли заблокувати роботу Верховної Ради.

Бунтівники блокують парламент навіть уночі по черзі. Там вони їдять, дивляться телевізор і користуються Інтернетом.

Помаранчеві сьогодні пропонували "регіоналам" спочатку розблокувати трибуну, а потім обговорити їхні вимоги. Одначе останні були невблаганні.

На стінах зали засідань Верховної Ради блокувальники повісили плакати: "Партія регіонів в опозиції до помаранчевої безвідповідальності і непрофесіоналізму!".

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович також заявляє, що у блокуванні роботи парламенту його сила має підтримку від громадськості.

Коаліціанти між тим заявляють, що за гальмування роботи парламенту і за безлад в країні загалом “регіонали” мають понести відповідальність. Один із лідерів коаліції Олександр Турчинов, зокрема, заявляє, що дії Регіонів скеровані виключно на дестабілізацію в країні, і що опозиціонери не наводять жодних адекватних пояснень своїм діям.

Шановні гості, коли нарешті ВР запрацює, хтось може з вас дати зараз точну відповідь?

Андрій Шкіль: Все залежить від Партії регіонів. Спочатку вони закликали нас мерщій приступати до порятунку ЖКХ чи нафтогазової сфери, а тут страйкують у ВР, не пускають нас... Обіцяли не пускати, але пустили. Богу дякувати! Але не дають можливості провести абсолютно законне, легітимне голосування.

Ультиматум нам дали! Уявляєте! Написано: “Наш ультиматум”. Ультиматум, до речі, - це останнє попередження. Коли було перше, то я так і не пам’ятаю.

Володимир Макеєнко: По-перше, ми закликали наших колег, партнерів до розбудови держави під назвою “Україна”. Закликаємо їх до того, щоб ми не втратили цю державу.

Проблем немає, в принципі за роботу. Я так бачу у наших колег-партнерів (якщо проаналізувати історію парламентаризму в Україні) трошки відказали гальма, тому що провести вибори голови ВР, прем’єр-міністра, голів комітетів, порушуючи процедуру, регламент, Конституцію...

Пане Макеєнко, а що саме коаліціанти у регламенті порушують? Оскільки, коли я дивилася, я там не бачила чіткої позначки про те, що таке голосування, в який спосіб збираються коаліціанти голосувати, є протизаконним?

Володимир Макеєнко: Є такий проект постанови, як голосування пакетом. Обрання голови ВР, згідно регламенту, передбачає таємне голосування бюлетенем, в якому кожен нардеп може сказати про ту чи іншу кандидатуру, що він насправді думає. Це є демократія і це є традиції ВР.

Те, що пропонують наші колеги, то вони в день 10-річчя прийняття Конституції... Ну, просто нескромна їхня пропозиція.

Ми просто стоїмо на охороні Конституції, регламенту і дійсно блокуємо трибуну, тому що у наших колег був час, там 2 місяці вести перемовини по створенню коаліції, була передвиборча кампанія...

До речі, коли було проголошено про створення коаліції, наші колеги знову оголосили перерву для якихось ще консультацій.

Якщо все в порядку, то, будь ласка, приходьте, голосуйте в залі за Конституцією, за регламентом.

Олександр Турчинов, один із лідерів БЮТ, сьогодні заявив, що Партія регіонів відповідатиме за безлад в країні, який спричинений блокуванням парламентської трибуни і взагалі роботи ВР.

Пане Шкіль, а про яку відповідальність тут йдеться: політичну, моральну, економічну? Що, до речі, втрачає Україна через блокування роботи ВР?


Володимир Макеєнко, Андрій Шкіль
Андрій Шкіль: Перш за все, звичайно, хотілося б, щоб відповідальність була моральна, бо кожен має нести відповідальність за власні кроки перед самим собою, перед власною совістю (при її наявності) і таке інше.

Але тут йдеться про те, що є відповідальність економічна. Але економічна відповідальність – це, на жаль, не та відповідальність, коли завдано збитків економіці України і з власної кишені можна буде чи треба буде їх покрити. На жаль, такої відповідальності не буде.

Що в даний час відбувається? В даний час (треба не забувати, що згідно Конституції) уряд виконує свої обов’язки. Він обмежений в багатьох випадках приймати рішення. Навіть якщо він їх і приймає, то, звичайно, вони нелегітимні, як мінімум. А він якось пробує вирулити, цей в.о. уряд пробує вирулити ситуацію, в яку він саме сам помилково загнав.

Але тим не менше те, що було вчора, не може бути предметом нашого руху завтра. Тобто, ми на завтрашній день мусимо чітко вийти на позицію, що має прийти відповідальний за все в країні уряд, має прийти відповідальний за все в Україні парламент, тобто за всю законодавчу базу, і почати працювати.

А розмова про позарегламентність тих чи інших речей, то, знаєте, мені подобається реакція - проект постанови. Це якщо б ви дізналися, що (ну, на роботі, тут є таємність, а там, в парламенті немає) є проект постанови про певні заходи щодо радіостанції. Я перепрошую, це проект постанови, а не постанова. По-друге, вона не обговорювалася...

Тобто, Ви вважаєте, що це несерйозно?

Андрій Шкіль: Абсолютно. Знаєте, є причина, а є аргументація. Це навіть не аргументація, це “дєтскій лєпєт”.

Чого того насправді домагається опозиція?

Андрій Шкіль: Опозиція домагається розподілу комітетів, щонайменше, тому що не вдалося взяти участь в розподілі міністерств, тому що опозиція так якби на це не впливає, владою не вдалося стати, тому треба гарантувати собі певні комітети. І тому вибудовується схема, що, мовляв, пам’ятаєте в 2002 році, а пам’ятаєте, за життя Косигіна які справи творилися.

Ми все пам’ятаємо. Але зараз також не треба забувати, що відбувається сьогодні. Сьогодні є нова Конституція. Зовсім інша відповідальність комітету. Міністерство в принципі є підлегле комітету ВР. Це також треба зрозуміти.

В першу чергу треба зрозуміти, що опозиція має контрольні функції. Їх не можна плутати із функціями владними, не можна бути, як кажуть, трошки вагітним або наполовину веселим. Можна бути або таким, або таким.

Це головна мета.

Якщо б ця мета була усправедливлена регламентом... Я знаю, які будуть аргументи. В регламенті чітко записано: пропорційне представництво. Пропорційне представництво у всьому: заступник, секретар, перший заступник, голова. Ми пропонуємо позиції всіх перших заступників, ми пропонуємо комісію з питань приватизації (це спеціальна комісія, а це комітет), Рахункову палату і ми пропонуємо другого віце-спікера у ВР.

Пане Макеєнко, Ваш соратник нещодавно в студії радіо “Свобода” заявив, що ви розраховуєте на зрив помаранчевої коаліції під час голосування за спікера і прем’єра і в такий спосіб знову взятися за спробу сформувати свою коаліцію. Це так?

Володимир Макеєнко: Ми не чекаємо, чи хтось там зрадить чи не зрадить, ми просто бачимо ситуацію, яка є. Якщо було б все в порядку і було б 226 голосів, то коаліція в той четвер проголосила про створення коаліції і той же четвер могла б проголосувати чи в п’ятницю.

Андрій Шкіль: А у вівторок вже не можна? Чому?

Володимир Макеєнко: Ми бачимо заяви Кінаха. Ми бачимо заяви соціалістів про зміну кандидатури спікера. Ви самі бачите, що там відбувається.

Пане Макеєнко, так ви справді сподіваєтеся ще отримати шанс і прийти до влади?

Володимир Макеєнко: Так ми і перемогли. Ми – партія переможець на виборах. Більше 8 мільйонів виборців східної, південної України проголосували за нас. І це є факт. І вони ніколи не проголосують за іншу партію, якщо будуть завтра перевибори чи через місяць. Ми їх не боїмося. Ми йдемо до цього.

Як помаранчеві будуть цьому протидіяти?

Андрій Шкіль: Протидіяти не треба. Ми за два тижні подивимося, як ця опозиція поблокує парламент.

Пане Макеєнко, ви кажете, що помаранчеві у вас вкрали перемогу і топчуть волю народу. Чи не є це маніпуляцією, бо ви могли паралельно формувати свою більшість, у вас був час, але у вас не вийшло?

Володимир Макеєнко: Хто каже? Я це казав?

Ні, цю заяву поширила Партія регіонів.

Андрій Шкіль: Це ж ваш ультиматум, Володю! Ви ж за це трибуну блокуєте!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG