Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд України. Уряд протиріч і конфліктів чи єднання і стабілізації? Які зміни він принесе у зовнішню і внутрішню політику України? Куди він поведе Україну?


           Слухайте:

Гість Свободи: Євген Кушнарьов, один з лідерів Партії Регіонів.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)


Юлія Жмакіна: - Новий тиждень Україна починає з новим урядом. Не перебільшу, якщо скажу, що українці з різними політичними поглядами настільки втомилися від змагань політиків після виборів у березні, що розв’язка була більш, ніж довгоочікуваною.

Інше питання – це якість розв’язки. Що вона принесе, змінить у житті українців?

Пане Кушнарьов, одна із найбільших інтриг, закладених у цьому уряді, це міністр внутрішніх справ Ю.Луценко, якого сьогодні представили міністерству, і він погодився працювати в уряді В.Януковича. А Ви очолює профільний комітет з правової політики.

Ваш лідер В.Янукович сказав, що саме співпраця уряду і парламенту особливо важлива на цьому етапі, власне, як і завжди, напевне.

Як будуватимуться Ваші стосунки з Ю.Луценком? Всі пам’ятають передісторію. Євген Кушнарьов: Справа не в моїх особистих стосунках з Луценком. Я думаю, що ні в кого немає сумнівів. Я про це абсолютно відверто кажу, що якби хтось мене питав щодо цієї кандидатури, то відповідь була б зрозумілою.

Ви займали активну позицію щодо Луценка, коли мова йшла про персоналії уряду?

Євген Кушнарьов: Проява цієї конкретно фігури у складі уряду була абсолютною несподіванкою для нашої фракції. Це домовленості особисто В.Януковича і Президента. Реакція, безумовно, була негативна і дуже бурхлива. Ми були фактично на півкроку від того, щоб відхилити у сесійній залі саме цю кандидатуру.

Але коли вийшов наш лідер і сказав нам єдине, що “я дав слово Президенту”, то цього було достатньо.

Справа не в Луценку. Ми настільки відповідальна політична сила, ми настільки цінуємо авторитет і слово нашого лідера, що після цього його звернення у нас уже не існувало ніякої іншої точки зору.

Але я можу знову-таки сказати абсолютно відверто: ми щодо цієї фігури голосували, стиснувши зуби і заплющивши очі.

Яка ж перспектива такого уряду, якщо такі міни закладені майже скрізь?

Євген Кушнарьов: Це було рішення Президента. Як я розумію, це було політичне рішення. Я абсолютно переконаний, що В.Янукович як людина виважена, як людина, яка вміє себе тримати в руках і ставити понад усе інтереси справи, він зможе працювати з Луценком, при умові, якщо Луценко не буде займатися політичним популізмом, яким він займався дійсно весь минулий рік, якщо він позбудеться синдрому революційної доцільності...

Тобто, Ви сокиру війни зарили, персонально Ви? Бо Ви судилися саме з Луценком, персонально Ви.

Євген Кушнарьов: Я з Луценком як громадянин продовжую судитися, тому що він оскаржив рішення Печерського суду. Він не хоче вибачатися переді мною.

До речі, скарга його побудована не на опротестуванні змісту звинувачення, а лише на якихось процесуальних моментах: не тоді щось там подали і не так написали.

Тому я свою справу з Луценком завершу обов’язково і сподіваюся, що Україна ще почує вибачення пана Луценка.

Але сьогодні він в уряді. Це для мене означає одне, що я не маю сьогодні права ставити наші особисті стосунки вище за інтереси співпраці, яку ми розпочали разом з Президентом.

Пане Кушнарьов, в універсалі записана позиція щодо НАТО, північноатлантичної інтеграції через референдум.

Сьогодні буквально, представляючи міністра оборони Анатолія Гриценка, Янукович сказав, що економічна доцільність буде визначати пріоритет вступу до НАТО, і вирішуватимуть Президент, парламент і уряд.

Це вже відмова від референдуму?


Євген Кушнарьов: Ні. Я переконаний, що тільки референдум може визначити долю України...

А як же тоді слова Януковича буквально сьогодні на представлені?

Євген Кушнарьов: Я ці слова розумію таким чином, що якщо ми побачимо економічний зиск, якщо ми побачимо...

Так все-таки ви чи український народ?

Євген Кушнарьов: Коли я кажу, що ми, то я маю на увазі якраз український народ. Тому ми і добивалися, щоб цей запис був зроблений, що саме за наслідками референдуму.

До речі, редакція цього пункту Партії регіонів полягала в такому: вступ до військових і військово-політичних союзів (незалежно до будь-яких, без згадки про НАТО) тільки за наслідками референдуму. Але Ющенко дуже-дуже нас просив, щоб хоч згадка про НАТО була.

Пане Кушнарьов, від чого точно з попередніх досягнень або досягнень попередніх двох урядів відмовиться уряд Януковича?

Євген Кушнарьов: Я думаю, що відмовиться однозначно від популізму і відмовиться від спекуляцій на тему: “Європа чи Росія”. І Європа, і Росія!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG