Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченкові пропонують покинути Україну, доки ще не пізно


Київ – Група народних депутатів України вимагає від Генпрокуратури порушити проти колишнього офіцера держохорони Миколи Мельниченка кримінальну справу за статтею «державна зрада». Тим часом сам Мельниченко називає цю вимогу провокацією, скерованою на дискредитацію його як свідка у справі проти колишнього Президента Леоніда Кучми.

«Те, що розпочалася цілеспрямована кампанія з дискредитації свідка Мельниченка, – це факт. Банда підключає всіх своїх проплачених адвокатів, приховану агентуру», – заявив Микола Мельниченко у середу журналістам у Києві.

Він також заявляє про погрози на його адресу. «Мене попередили, що у мене є час залишити Україну до п’ятниці, бо потім пожалкую», – сказав Мельниченко.

Він не сказав, хто саме зробив йому таке попередження, однак в черговий раз наголосив, що реалізується спланована кампанія дискредитації його як свідка у справі про вбивство Георгія Гонгадзе.

«Але мене не залякає ніхто. Кучма буде сидіти», – заявив колишній майор держохрони.

Мельниченко наголосив, що такі дії спрямовані здебільшого на те, щоб відволікти увагу від головного питання – притягнення до відповідальності другого Президента України Леоніда Кучми, спікера парламенту Володимира Литвина та інших осіб у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Майор наголосив, що мета цієї кампанії – його «дискредитація» і створення громадської думки про те, що йому як свідкові довіряти не можна.

При цьому Мельниченко не уточнив, чи передавав він інформацію, а також записи, зроблені в кабінеті Кучми, представникам інших держав.

Чи є державною таємницею вбивство журналіста?

Микола Мельниченко зазначив, що для порушення кримінальної справи стосовно нього необхідно провести низку дій. «Для того, щоб було порушено кримінальну справу стосовно мене, що потрібно зробити? Потрібно, щоб цей «пінкертон» Кармазін міг чітко сказати, які записи, кому й коли я передавав. Крім того, потрібно чітко сказати, чи є в них державна таємниця», – сказав Мельниченко.

Він додав, що якщо депутат із фракції НУ-НС Юрій Кармазін вважає, що «викрадення журналіста – це державна таємниця, то тоді така держава та її слуги, які захищають такі державні таємниці, не потрібні». Він запевнив, що «діяв як офіцер у рамках української Конституції і законодавства і не порушив присягу».

У середу в парламенті Кармазін повідомив, що 84 народні депутати підписали звернення до Генпрокуратури з вимогою порушити кримінальну справу стосовно Миколи Мельниченка за статтею «державна зрада».

Раніше у справі Микола Мельниченка до Президента України звернулися 11 членів Національної академії наук України, які вважають, що розслідування справи другого Президента Леоніда Кучми триває вибірково.

Академіки наголосили, що сьогоднішня поведінка Мельниченка підкріплює чутки про «надані йому владою гарантії недоторканності». Навряд чи це можливо «в правовій державі, що має власні інтереси і власну гідність», мовиться в листі.

Звернення підписали президент НАНУ Борис Патон, академік, ректор Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, академіки Юрій Кундієв, Валерій Смолій, Валерій Геєць, Іван Неклюдов, Юрій Зозуля, Геннадій Книшов, Ярослав Яцків, Борис Олійник, Петро Толочко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG