Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович зустрінеться з представниками релігійних конфесій


Досі Президент Янукович віддавав відверту перевагу одній конфесії...
Досі Президент Янукович віддавав відверту перевагу одній конфесії...

Київ – У четвер Президент Віктор Янукович зустрінеться з представниками релігійних конфесій України. За їхніми словами, ця зустріч має показати, чи створені в Україні рівні умови для розвитку всіх релігій.

Торік Президент Янукович із представниками Всеукраїнської ради церков не спілкувався, хоча пропозиції з боку релігійних лідерів до Президента надходили неодноразово.

Перевага – одній конфесії?

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет називає цьогорічну зустріч великим досягненням.

«Ми зверталися до Президента багато разів. Сама Всеукраїнська рада і я особисто. Але зустрічі такої не було, і ось, нарешті, буде. Ми радіємо з того, сподіваємося, що це буде продовження церковно-державного діалогу», – каже Філарет.

Питання такого діалогу стає ще актуальнішим напередодні Великодня.

Минулого року Віктор Янукович побував на пасхальному богослужінні лише однієї церкви – Московського патріархату: він відстояв всеношну в Києво-Печерській Лаврі.

Це свідчить про те, що Президент надає перевагу одній конфесії, стверджує голова парламентського комітету з питань культури і духовності, депутат від БЮТ Володимир Яворівський.

«Ми можемо по-різному оцінювати період президентства Кучми, Ющенка, але при всьому вони спромоглися на те, щоб відчути, що як прихожани можуть ходити до тієї церкви, яка їм подобається, але в ролі Президента вони об’їжджали всі без винятку церкви – і Київського патріархату, і Автокефальну, і греко-католиків, і, звичайно, заїздили до Києво-Печерської лаври. Це і давало певний баланс, і священики відчували, що вони рівні. Я переконаний, що Вікторові Януковичу потрібно було б об’їхати всі церкви, вклонитися, привітати їх зі святом, а помолитися та сповідуватися у тій церкві, прихожанином якої він є», – вважає Яворівський.

Ідея спільної служби

Зі свого боку депутат від Партії регіонів Володимир Зубанов, член парламентського комітету з питань культури і духовності, запропонував Президентові альтернативу.

«Куди їхати? Як по черзі об’їжджати Януковичеві всі ці конфесії та храми? Я б на його місці зробив спільну службу, запросивши всіх християн, які святкують Великдень, до Софії Київської. Але подивимось, яке рішення ухвалить Президент», – сказав він.

Вірних цікавить ще одне питання. Кого Президент привітає з Великоднем? На Різдво Віктор Янукович поздоровив лише православних, проігнорувавши греко-католиків, які святкують народження Христа у той самий день.

Довідка. До складу Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій входять 19 церков і релігійних організацій, що складає понад 90 відсотків релігійної мережі України. Це міжконфесійний орган християн, мусульман та юдеїв.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG