Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила вивішувати червоні прапори разом із державними 9 травня


Верховна Рада України врегулювала використання копій так званого «прапора Перемоги» під час святкування Дня перемоги 9 травня. Відповідно до закону, підняття цього прапора на флагштоках поряд із Державним прапором України буде тепер однією з форм «увічнення Перемоги та подвигу народу-переможця».

За закон про внесення змін до закону «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1945–1945 років» проголосували 260 депутатів із 375, зареєстрованих у залі.

Документ передбачає, що «Прапор Перемоги є символом перемоги радянського народу та його армії і флоту над фашистською Німеччиною в роки Великої Вітчизняної війни». Закон визначає, що «зовнішній вигляд копій Прапора Перемоги має відповідати виглядові штурмового прапору 150-ї ордена Кутузова II ступеня Ідрицької стрілецької дивізії».

Закон також встановлює порядок використання цього червоного прапора біля Вічного вогню, могил Невідомого солдата та Невідомого матроса, а також під час урочистих заходів, присвячених Дню перемоги.

Під час розгляду цього документа у Верховній Раді Україні сталася суперечка депутатів фракції Комуністичної партії та фракції НУНС.

Нунсівці Ярослав Кендзьор, Ксенія Ляпіна, Роман Ткач розтягнули національний прапор. НУНС і «БЮТ-Батьківщина» вимагали оголосити перерву в засіданні, проте головуючий на засіданні Адам Мартинюк відмовився це робити. Він послався на те, що не бачить у сесійній залі «жодного живого» керівника з фракцій НУНС чи БЮТ.

Зі свого боку, автор постанови, член фракції КПУ Євген Царьков розгорнув копію прапора, який використовували війська Радянської армії під час війни.

Аналогічний закон про «прапор Перемоги», тобто штурмовий прапор 150-ї ордена Кутузова II ступеня Ідрицької стрілецької дивізії, та його копії від 2007 року діє в Росії. Ідеться про прапор, встановлений, за офіційним поглядом, на будівлі Рейстагу в Берліні – за даними тогочасних радянських воєнних документів, це сталося 30 квітня 1945 року, але в російському законі вказано вважати, що це було 1 травня 1945 року.

«Прапор Перемоги» – це червоне полотно розміром 188 на 82 сантиметри з зображенням серпа й молота і п’ятикінцевої зірки й написом білими літерами по всій площі полотна зі скороченням назви з’єднання: «150 стр. ордена Кутузова II ст. идрицк. див. 79 С.К. 3 У.А. 1 Б.Ф.»

Новий український закон не згадує, за які кошти мають виготовлятися такі полотна.
XS
SM
MD
LG