Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України звернулось до Білорусі через «чорні списки»


Міністерство закордонних справ України просить Білорусь пояснити причини, через які українську правозахисницю Марину Цапок не пустили в цю країну.

Про це повідомляє агентство «УНІАН», посилаючись на директора Департаменту інформаційної політики МЗС України Олега Волошина.

«Ми не те що сумніваємося, що існують «чорні списки» громадян України, у нас просто немає офіційного підтвердження існування таких «чорних списків». Ми дізналися від ЗМІ, що, на жаль, такі списки ніби є. І якщо це відповідає дійсності, то ми будемо категорично проти такого факту. Ми вважаємо, що існування таких «чорних списків» суперечить добросусідському духові двосторонніх відносин, а також принципові свободи пересування, що передбачено низкою договорів між Україною і Білоруссю, зокрема Консульською конвенцією й Угодою про безвізові поїздки громадян», – зазначив Волошин.

20 квітня Білорусь відмовила у в’їзді на свою територію інформаційному помічникові представника Міжнародної наглядової місії Комітету з контролю за ситуацією з правами людини у Білорусі, громадянці України Марині Цапок.

«Правозахисницю зняли з поїзда, що йшов із Києва, на білоруській прикордонній заставі «Терюха». Вона, як і інші міжнародні правозахисники – Андрій Юров, Максим Кицюк – потрапила в «чорний список» іноземних громадян, котрим заборонений в’їзд до Республіки Білорусь», – повідомили у прес-службі Комітету.

У Комітеті міжнародного контролю пов’язують заборону на в’їзд із діяльністю Марини Цапок у складі Міжнародної наглядової місії під час президентських виборів у Білорусі 19 грудня 2010 року.
XS
SM
MD
LG