Доступність посилання

ТОП новини

Грищенко: переговори про вступ у Митний союз не ведуться


Україна має намір взаємодіяти з Митним союзом поза рамками формального членства у ньому, заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

За його словами, саме так розшифровується взаємодія України з Митним союзом за формулою «3+1». Як наголосив міністр, «ми не перебуваємо у переговорному процесі з Митним союзом як таким».

«Жодних умов з боку РФ офіційних щодо вступу України до Митного союзу не висувалось, висловлювались лише бажання бачити нашу країну в цьому об’єднанні», – сказав Грищенко і нагадав, що угоди про зону вільної торгівлі, хоча з певними вилученнями та обмеженнями, існують з кожною окремою державою – членом Митного союзу. Він також нагадав, що укладено низку секторальних угод в окремих галузях.

Як наголосив міністр, для України «вкрай важливо, щоб умови торгівлі з Росією, Білоруссю і Казахстаном не погіршились у зв’язку із формуванням Митного союзу, оскільки існує загроза, що чинні захисні заходи, що застосовуються у торгівлі з однією країною, будуть після ухвалення відповідного рішення комісією Митного союзу розповсюджуватися на єдину територію Митного союзу».

Грищенко наголосив, що Україна готова розпочати переговори щодо створення зони вільної торгівлі з країнами Митного союзу.

За його словами, така угода мала б передбачати «обопільне скасування або поступове зменшення митних тарифів». «В ідеалі така угода має стати повною та всеохопною», – наголосив Грищенко.

Міністр не виключив, що при співпраці з Митним союзом будуть укладені секторальні угоди, що становлять взаємний інтерес.

Грищенко також наголосив, що Митний союз має право укладати договори з іншими країнами, міжнародними організаціями. За його словами, на сьогодні оприлюднена інформація, за якою в перспективі Митний союз планує укласти угоду про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, і «сам цей намір свідчить про те, що наші зусилля на обох напрямках не є суперечливими».

Як зауважив міністр, європейська інтеграція залишається головним пріоритетом для України.
XS
SM
MD
LG