Доступність посилання

ТОП новини

Україна відзначає сьогодні 15-річчя Незалежності


У Києві відбуваються урочисті заходи за участю керівників держави.Уряд змінив програму святкування у зв’язку з оголошенням в Україні жалоби за загиблими у катастрофі російського літака на Донеччині, в якій загинули всі 170 осіб, що перебували на борту судна.


Урочисті заходи розпочалися вранці в Софійському соборі та на Софійській площі.

О 9-й ранку в Софійському соборі почався урочистий молебень за участю представників різних церков та релігійних організацій. На ньому були присутні Президент Віктор Ющенко з дружиною та дітьми, прем’єр-міністр Віктор Янукович, голова Верховної Ради Олександр Мороз, члени уряду та народні депутати. Був там і екс-президент України Леонід Кучма.

У словах священнослужителів, поряд із подяками за незалежність та проханнями про процвітання держави, звучали й слова каяття за ті вади, які в цій державі ще наявні. Говорить глава Української Греко-Католицької Церкви, Блаженніший кардинал Любомир Гузар: “Ми все ще готові за гроші продати все, навіть власну душу. Господи, прости нам це”.

Після молебню Президент Віктор Ющенко звернувся з промовою до людей, що зібралися на площі: “Вітаю тебе, український народе, з Софійського майдану звертаюся до тебе з словами пошани і гідності”.

У своїй промові Президент Ющенко окреслив досягнення України за останній рік, підтвердив незмінність зовнішнього євроінтеграційного та внутрішнього демократичного курсу України, а також розповів про головні завдання влади на найближчий період, зокрема, щодо подолання корупції та реформи судової системи.

Віктор Ющенко закликав припинити спекуляції на мовних, національних і релігійних темах:

“В Україні немає і не буде альтернативи українській мові як мові державній та мові офіційного спілкування. Це мова нашої свободи.”

Глава держави наголосив на незмінності зовнішньополітичних пріоритетів України:

“За волею народу курс нашої держави на членство у Європейському Союзі та НАТО буде здійснено. І найважливіше, я підтверджую і гарантую незмінність та безумовність демократичного, ліберального і національного вибору країни.”

Напередодні через авіакатастрофу уряд ухвалив рішення усі розважальні програми перенести на суботу. Святковий феєрверк у столиці також перенесли на 26 серпня.
XS
SM
MD
LG