Доступність посилання

ТОП новини

Ієрархи українських церков у США й Канаді: молимося за жертви Чорнобиля


Прип'ять...
Прип'ять...

Нью-Йорк – Лідери Української католицької та Української православної церков Сполучених Штатів і Канади виступили зі спільним пастирським посланням з нагоди 25-річчя Чорнобильської атомної трагедії. Вони моляться «за оновлення і благословення української землі». Послання опублікував тижневик Ukrainian Weekly та інші українські видання за океаном.

Ієрархи українських церков за океаном констатують, що катастрофа у Чорнобилі була такого колосального масштабу, що вона залишиться найбільшим техногенним нещастям 20 сторіччя, її наслідки даються взнаки й сьогодні.

Отож, мовиться у пастирському посланні, «у той час, як ми згадуємо тих, хто страждав від невимовного болю й втрат, ми можемо лише звернутися нашими серцями у молитві до Всевишнього Бога, благаючи його про милосердя й співчуття. Ми згадуємо невинних чоловіків, жінок і дітей, що загинули у цій трагедії, молимося за спокій їхніх душ. Ми особливо згадуємо мужніх і безкорисливих пожежних, які... свідомо наражалися на смертельну небезпеку й майже певну смерть... Ми молимося, щоб Бог дарував їм вічний спокій у вічному світлі».

Послання ієрархів згадує тих дітей, народжених після катастрофи, які страждають від фізичних і психологічних хвороб, спричинених Чорнобилем.

У зверненні отців церкви, зокрема, мовиться: «Ми пам’ятаємо і молимося за багато тисяч людей, змушених... залишати домівки... села, хати, поля й ферми.., де вони народжувалися, жили, працювали й вмирали. Хай Бог дасть усім, хто постраждав, мир, надію і втіху. Ми особливо пам’ятаємо і молимося за нашу улюблену батьківщину Україну: таку багату, щедру й родючу, одначе часто занехаяну, пограбовану й сплюндровану на протязі століть людьми, які панували на ній. Вони... зловживали своєю... позицією заради престижу, зиску й особистого багатства... Так воно було і в Чорнобилі».

Винуватець Чорнобильської трагедії – радянський режим

Отці церкви звинувачують у трагедії Чорнобиля «морально збанкрутілу й дегуманізуючу комуністичну ідеологію Радянського Союзу і тих, хто були бідолашними рабами системи, яка ставила виконання п’ятирічних планів вище від народного блага. Вибух підірвав не лише атомну електростанцію, а й також підвалини безбожної системи... Невипадково, що за кілька років після Чорнобиля вся радянська імперія перетворилася на руїну».

Пастирське послання підписав Митрополит Костянтин, глава Української православної цервки у США; митрополит Юрій, глава Української православної церкви у Канаді; митрополит Стефан, глава Української католицької церкви у США; митрополит Лоренс, глава Української католицької церкви у Канаді, та одинадцять єпископів із двох країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG