Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ющенко у середу відкрив форум, присвячений 65-м роковинам трагедії Бабиного Яру


На форум "Життя моєму народові!" до Києва прибули близько тисячi учасникiв із майже 40 країн свiту. Під час відкриття виставки у столиці Президенти України та Ізраїлю закликали пам’ятати про масові вбивства в Бабиному Яру, щоб не допустити подібного у майбутньому


На форум "Життя моєму народові!" до Києва прибули близько тисячi учасникiв із майже 40 країн свiту.

Глава української держави закликав учасників і гостей Форуму – представників різних народів – до взаємного порозуміння і звернувся до представників єврейської громади:

“Син в‘язня Освенцима, як українець і Президент України, разом з єврейським народом я повторю слова, в яких зосереджена найвища мудрість смертних у зверненні до безсмертя. З молитвою Мусаф на Судний день: “Їх згадаю я і душу свою виллю” – “Айле ізха ра, вінар ші, аллай ес пеха”.

Віктор Ющенко: “Упродовж цілих десятиліть, пам‘ять про Бабин Яр перетворювали на безликий, безіменний та безнаціональний прах. З цього праху, із сотень ярів, якими посічено нашу долю, Україна піднімає не зотліле слово про своїх дітей. І уперше на повний голос промовляє до людства іменем Катастрофи, чиє значення є планетарним. Саме так, саме у глобальному контексті я бачу важку печать Бабиного Яру”.

Крім Президента України, у роботі форуму беруть участь Президенти Ізраїлю, Хорватії, Чорногорії, голова Меджлісу Азербайджану та голова Ради Федерації Федеральних зборів Росії.

У вівторок під час відкриття виставки у столиці Президенти України Віктор Ющенко та Ізраїлю Моше Кацав закликали пам’ятати про масові вбивства в Бабиному Яру, щоб не допустити подібного у майбутньому.

За офіційними даними, за час окупації Києва у роки Другої світової війни - з 1941 до 1943 років - в урочищі Бабин Яр загинули понад 100 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG