Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина під час свого головування в ЄС у першій половині наступного року хоче надати Україні особливі привілеї, але без перспективи членства в Євросоюзі


Про це повідомляє польська «Ґазета виборча», посилаючись на проект східної політики ЄС, який розробили в міністерстві закордонних справ Німеччини.

Про це повідомляє польська «Ґазета виборча», посилаючись на проект східної політики ЄС, який розробили в міністерстві закордонних справ Німеччини.

Цей проект також пропонує впорядкувати стосунки ЄС із Росією і створити зовнішню політику Євросоюзу в країнах Середньої Азії.

Україні, зокрема, планують запропонувати «теплу й зручну чекальню» — так підсумувало цей проект джерело польського щоденника в німецькому МЗС.

Ця пропозиція має також стосуватися Молдови, можливо, й Грузії, а в майбутньому і демократичної Білорусі.

Україні Берлін наразі не хоче обіцяти членства в ЄС. Натомість Київ міг би скористатися з переваг європейської фінансової допомоги чи вільної торгівлі з Євросоюзом.

Крім того, Україна за цим проектом мала б як спостерігач брати участь у праці установ ЄС, при цьому Євросоюз консультувався б із Україною з певних питань, наприклад, політики безпеки.

Таким чином Україна б поступово пристосовувалася до засад, на яких існує ЄС.

Берлін усвідомлює, що деякі країни ЄС можуть виступити проти таких пропозицій. Тому Німеччина сподівається в цьому на допомогу Польщі, повідомляє «Ґазета виборча».

Україна прагне, щоби Європейський Союз чітко проголосив перспективу її майбутнього вступу. ЄС натомість пропонує Україні політику близького сусідства без можливості вступу в передбачуваному майбутньому.
XS
SM
MD
LG