Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Віктор Янукович стверджує про відсутність розбіжностей між ним і президентом Віктором Ющенком із питань зовнішньополітичного курсу України


Про це Янукович заявив, виступаючи в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, з відвідин якого він розпочав візит до США. Зокрема, він зазначив, що європейський вибір — це визначальний напрям розвитку України. За словами Януковича, він виступає за прагматичний підхід у співпраці з НАТО.

Про це Янукович заявив, виступаючи в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, з відвідин якого він розпочав візит до США.

«У нас немає розбіжностей із президентом України щодо стратегії розвитку нашої держави на найближчі 20-25 років», — сказав Янукович.

Зокрема, він зазначив, що європейський вибір — це визначальний напрям розвитку України.

Стосовно співпраці України з НАТО Віктор Янукович у своєму виступі в Вашинґтоні сказав: «Надто живучими виявилися стереотипи холодної війни. Значна кількість наших громадян усе ще побоюється, що вступ України до НАТО зашкодить дружнім відносинам із Росією. Ми цінуємо конструктивне і зважене ставлення НАТО до питань перспективи співпраці з Україною. Як дуже слушно зауважив президент Буш на саміті НАТО в Ризі, членство в НАТО буде відкритим для України, коли вона буде до цього готова».

Зі слів прем’єра, в Україні вступ у НАТО підтримує тільки кожен п’ятий.

Він зазначив, що виступає за прагматичний підхід у співпраці з НАТО, зокрема, за продовження інтенсивного діалогу з Північноатлантичним союзом, активну участь України в миротворчих операціях.

При цьому Янукович наголосив, що Україна є надійним і прогнозованим партнером НАТО.

Говорячи про співпрацю з Росією, Янукович сказав: «Нині ж за рахунок насамперед ефективного діалогу з Росією нам вдалося вирішити питання про забезпечення України необхідною кількістю газу за максимально ефективною ціною. З огляду на критику, що подекуди лунає, з усією відповідальністю хочу наголосити: предметом наших переговорів були виключно питання енергозабезпечення. Жодних політичних торгів ми не вели і не ведемо».

Прем’єр-міністр також наголосив на внутрішньополітичних проблемах України.

«Із питань, що живлять певну напругу в суспільстві, я виділив би насамперед завершення перерозподілу повноважень між гілками влади. За всієї складності проблем ми розв’язуємо їх без зайвих суспільних потрясінь і надмірної поляризації в суспільстві. У всіх нас — уряду, Верховної Ради, президента — одна мета: покращити життя людей», — сказав Янукович у виступі в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашинґтоні 4 грудня.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович і керівник Комітету і закордонних справ Сенату США Ричард Луґар обговорили розвиток двосторонньої співпраці України і США.

Про це Янукович і Луґар розповіли журналістам після завершення їхньої зустрічі у Вашинґтоні.

На початку зустрічі Янукович вручив Луґарові орден Князя Ярослава Мудрого.

Луґар зазначив, що він уже зустрічався з Януковичем під час його прем’єрства в 2003-2004 роках.

Він також зазначив, що зустріч із Януковичем у понеділок дала йому сподівання на подальший розвиток двосторонньої співпраці.
XS
SM
MD
LG