Доступність посилання

ТОП новини

Борис Тарасюк просить Генеральну прокуратуру розслідувати недопущення його на засідання уряду


У середу Тарасюка не пропустили на засідання Кабміну. Олександр Мороз заявив, що здивований рішенням суду, який призупинив дію постанови про звільнення голови МЗС. Віктор Янукович назвав оскарження Тарасюком відставки у суді «безвідповідальністю». Коаліція має намір наполягати на знятті недоторканності з судді, який поновив Тарасюка на посаді міністра. Тим часом «Наша Україна» має намір ініціювати відставку всього уряду.


Про це він повідомив на прес-конференції у Києві.

У середу Бориса Тарасюка не пропустили на засідання Кабміну.

Тарасюк повідомляв, що коли він хотів зайти до зали засідань, йому завадили в цьому міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов та перший віце-прем’єр Микола Азаров.

«Вони сказали, що мене немає в списках. І сказали, що до з’ясування. Хоча в мене є, і я їм показав, ухвала суду та Указ Президента України. „Безпредєл“. Я буду домагатися, щоб були забезпечені мої права члена Кабінету Міністрів», — заявив Тарасюк.

Він хоче оскаржити в суді дії цих урядовців.

Микола Азаров на питання Радіо Свобода прокоментував ці дії так: «Є рішення Верховної Ради, і ніхто це рішення не відмінив. І це рішення не може бути відмінене якоюсь постановою якогось районного суду. Ми ж дійдемо до абсурду. Ніде у Європі немає навіть такого прецеденту, щоб якийсь суд, районний, відмінив рішення парламенту».

Дію парламентської постанови щодо звільнення Бориса Тарасюка з посади міністра закордонних справ призупинив учора Шевченківський районний суд Києва.

Згодом президент підписав указ, за яким Борис Тарасюк має далі виконувати посадові обов’язки міністра закордонних справ.

Президент вважає, що Тарасюк повноважний брати участь у засіданнях Кабінету Міністрів.

Таку позицію Віктора Ющенка у середу озвучила його речниця Ірина Ванникова.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович, який зараз перебуває у США, назвав оскарження Тарасюком відставки у суді «безвідповідальністю».

Голова уряду заявив про намір обговорити інцидент із президентом, головою Верховної Ради та самим Борисом Тарасюком.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз у середу у Польщі заявив, що здивований рішенням суду, який призупинив дію постанови про звільнення голови МЗС.

За словами спікера, таке рішення може суперечити Конституції.

Він також наголосив, що необхідно ухвалити закон про Кабмін, що визначає статус міністра як політичного діяча, а не як «людини, яку беруть на роботу на підставі Кодексу законів про працю».

Міністр юстиції Олександр Лавринович розкритикував Шевченківський райсуд за призупинення постанови парламенту про звільнення міністра закордонних справ.

За словами міністра, уряд планує запропонувати Верховній Раді дозволити посадовцям, призначеним президентом, Кабміном і парламентом, оскаржувати своє звільнення лише у Вищому адміністративному суді.

Коаліція ж має намір наполягати на знятті недоторканності з судді, який поновив Бориса Тарасюка на посаді міністра, заявив член фракції Партії регіонів Тарас Чорновіл.

Він назвав рішення суду «неправомірним».

Член фракції Соціалістичної партії України Василь Волга повідомив, що антикризова коаліція виконає рішення суду про призупинення дії постанови парламенту про відставку Тарасюка з посади міністра закордонних справ України, але не дасть згоди на його повторне призначення на цю посаду.

За словами Волги, якщо президент України знову внесе на розгляд Верховної Ради кандидатуру Бориса Тарасюка на посаду міністра закордонних справ, то антикризова коаліція у будь-якому випадку її не підтримає: «Нехай граються собі й надалі».

На засіданні парламенту член фракції «Наша Україна» Сергій Головатий заявив, що після рішення суду постанова Верховної Ради не має нормативної сили: «Отже, статус міністра закордонних справ України на сьогодні той же, що був до прийняття Верховною Радою рішення про його звільнення, тобто з усім обсягом повноважень прав і обов’язків».

У відповідь перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк заявив, що Верховну Раду не повідомили про розгляд цього питання у суді, і тому представники парламенту не брали участі у судовому процесі.

Тим часом «Наша Україна» має намір ініціювати відставку всього уряду.

За словами «нашоукраїнця» Михайла Поживанова, такий намір пов’язаний із «нехтуванням законодавством» членами уряду.
XS
SM
MD
LG