Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк не бачить економічних причин для запровадження квот на експорт зерна в Україні


Тим часом Віктор Янукович в інтерв’ю агентству Bloomberg заявив, що уряд поки не планує скасовувати квоти на експорт зерна.

Відповідний звіт оприлюднили сьогодні спільно з Німецькою дорадчою групою для українського уряду.

Документ досліджує вплив квот на ціни зерна на внутрішньому ринку, захист прав споживачів, доходи від експорту та інвестиції в зерновий сектор.

Світовий банк стверджує, що квоти є неефективними у захисті національних споживачів від зростання світових цін та недієвими, оскільки вони призводять до великих втрат доходів від експорту та є вразливими з точки зору корупції.

Зокрема, в звіті йдеться, що система квотування закладає великі втрати для виробників зерна й істотно впливає на доходи від експорту. Загальний обсяг втрачених доходів України від експорту зерна до кінця 2006 року становитиме 300 мільйонів. доларів, тоді як прогнозоване зниження цін виробника на близько 25 доларів за тонну може призвести до кумулятивних втрат сотень мільйонів доларів. Частка малозабезпечених, які працюють в сільському господарстві, перевищує середній показник по країні, тому скорочення доходів виробників зерна може на практиці збільшити, а не зменшити рівень бідності, вважають експерти Світового Банку.

Тим часом Віктор Янукович в інтерв’ю агентству Bloomberg заявив, що уряд поки не планує скасовувати квоти на експорт зерна.

За словами прем’єра, Кабмін не ухвалюватиме відповідне рішення, поки не переконається у залишку зерна на внутрішньому ринку України.

Вчора президент Віктор Ющенко заявив, що домовився з урядом про скасування обмежень на експорт зерна ще цього тижня.

Водночас Кабмін на урядовому засіданні переніс ухвалення рішення про квоти на експорт зерна.

Кабінет Міністрів запровадив ліцензування експорту зерна, а пізніше – квотування, у жовтні цього року. Такі рішення викликали невдоволення українських зернотрейдерів та західних компаній.

Обмеження на вивезення зернових уряд пояснював необхідністю забезпечити внутрішній ринок.

Зараз, за оцінками, на українських елеваторах перебуває близько 2 мільйонів тонн зерна, які чекають відправки на експорт.
XS
SM
MD
LG