Доступність посилання

ТОП новини

Бориса Тарасюка знову не пустили на засідання Кабміну


Прем’єр-міністр Янукович повідомив, що уряд звернеться до Верховної Ради і Президента України з проханням призначити тимчасово виконуючого обов’язки міністра закордонних справ. Представник Секретаріату Президента в Кабінеті Міністрів Арсеній Яценюк також покинув засідання Кабміну, не зумівши переконати членів уряду в необхідності допустити міністра закордонних справ Бориса Тарасюка до участі в засіданні.


Ще задовго до засідання Кабінету Міністрів депутати від Партії регіонів заблокували усі входи та виходи зали, де відбувалося засідання. Біля дверей кімнати у той час, коли Борис Тарасюк намагався зайти, відбулося кілька сутичок між депутати із Партії регіонів і депутатами, які прийшли підтримати Бориса Тарасюка.

І ось що сказав звільнений парламентом з посади міністра закордонних справ Борис Тарасюк:

“Це є свідченням беззаконня, і це беззаконня творять депутати з однієї партійної фракції – Партії регіонів. Вони порушують закон, Конституцію. На підтвердження цього вони говорять про постанову Верховної Ради. Я показую вам ухвалу Шевченківського районного суду від 10 грудня, якою суд призупинив дію постанови Верховної Ради від 1.12 про звільнення Тарасюка Бориса Івановича”.

Представник Секретаріату Президента в Кабінеті Міністрів Арсеній Яценюк також покинув засідання Кабміну:

«Я намагався переконати уряд пустити Бориса Тарсюка на засідання Кабінету Міністрів, щоб таким чином зняти конфлікт. На жаль, члени уряду до мене не прислухалися».

А прем’єр-міністр України Віктор Янукович після засідання Кабінету Міністрів, коментуючи інцидент з міністром закордонних справ Борисом Тарасюком, який планував взяти участь у засіданні уряду, повідомив: «Сенсації не буде. Ми розглянули питання щодо інциденту з Тарасюком і прийняли рішення звернутися до Верховної Ради і до Президента у зв’язку з ситуацією, яка склалася у Міністерстві закордонних справ».

Прем’єр-міністрів уточнив, що прохання полягатиме у визначенні особи, яка буде тимчасово виконувати обов’язки глави МЗС: «Згідно з положенням про Міністерство закордонних справ, тимчасово виконувати обов’язки міністра повинен перший заступник міністра».

Прем’єр наголосив також: «Краще було б, щоб Президент визначився, хто це буде. Коли Президент не визначиться, відповідне рішення прийме Верховна Рада».

Народний депутат Микола Катеринчук вважає сьогоднішню подію в Кабінеті Міністрів прямим наступом на повноваження Президента. За його словами, дані дії депутатів фракції Партії регіонів спрямовано не особисто проти Бориса Тарасюка, а є спробою відміни і перегляду курсу на євроінтеграцію України.

Борис Тарасюк повідомив також, що продовжуватиме здійснювати закордонні візити відповідно до розпоряджень Президента України Віктора Ющенка:

«Я є міністром закордонних справ, а відповідно до статті 106 Конституції зовнішню політику здійснює Президент. Будуть вказівки Президента – я здійснюватиму закордонні візити».

Тарасюк днями супроводжував Президента України під час його державного візиту до Південної Кореї.

Верховна Рада України 1 грудня ухвалила постанову про відставку Бориса Тарасюка з посади голови МЗС. Однак, Шевченківський районний суд Києва припинив дію постанови, а Президент України Віктор Ющенко підписав указ про продовження виконання Борисом Тарасюком обов''язків міністра закордонних справ.
XS
SM
MD
LG