Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина висловила занепокоєння з приводу перекриття нафтопроводу «Дружба»


Міністр економіки Міхаель Глос оприлюднив заяву, в якій підтвердив, що країна має проблеми з отриманням російської нафти, яку перекачують через білоруську територію.

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у Берліні, сьогодні міністр економіки Міхаель Глос оприлюднив заяву, в якій підтвердив, що країна має проблеми з отриманням російської нафти, яку перекачують через білоруську територію.

Водночас Глос, який нині головує в Раді міністрів енергетики Євросоюзу, запевнив громадян, що німецькі нафтосховища заповнені і закликав не драматизувати ситуацію, що склалася.

Раніше сьогодні польський оператор нафтопроводу «Дружба» - компанія ПЕРН - заявив про повну зупинку транзиту російської нафти до Західної Європи через Білорусь.

Євросоюз закликав Москву та Мінськ припинити нафтові суперечки. Звернення Андріса Пієбалгса оприлюднив речник комісара ЄС з енергетики: «Єврокомісія дуже пильно слідкує за ситуацією. Можу підтвердити, що мало місце призупинення поставок нафти трубопроводом «Дружба» у Польщі. Мої колеги наразі з’ясовують, чи вплинуло це на інші розгалуження трубопроводу в Європі. Я також спілкувався з російськими та білоруськими посадовцями і закликав їх до надання термінового та детального пояснення причин інциденту», ­– наголосив єврокомісар у своїй заяві.

Як повідомляє білоруське підприємство «Гомельтранснафта «Дружба», цієї ночі обсяги транзиту російської нафти до України, Польщі та Німеччини зупинили частково.

Росія з 1 січня запровадила експортне мито на нафту, що постачає до Білорусі, у розмірі 180 доларів за тону. У відповідь Білорусь запровадила транзитне мито - 45 доларів за тону нафти.

З 1 січня Мінськ припинив купівлю російської нафти.
XS
SM
MD
LG