Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Рада Європи – 10 марно витрачених років?


Наталія Вікуліна Париж-Брюссель, 19 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – “Росія і Рада Європи – 10 марно витрачених років?” – так називається стаття французького професора державного права в Овернському університеті Жана-П’єра Массіаса. Статтю розповсюдив Французький інститут міжнародних відносин, який, серед іншого, приділяє увагу країнам СНД, включно з Росією. Радіо Свобода запитало в представника інституту, керівника програми “Росія і нові незалежні держави” Томи Гомара, про які переваги і недоліки від членства Москви в Раді Європи можна говорити нині, за 10 років після вступу Росії до цієї організації?

Т.Г.: Гадаю, що з погляду політики позитив можна побачити доволі легко. Очевидно, що Росія рухалася у напрямку Європи і ось чому її входження до Ради Європи було природнім. Іншим плюсом я б назвав те, що її вступ 1996 року дозволили тому, що Рада Європи прагнула полегшити, заохотити демократичні перетворення в Росії, хотіла допомогти Росії поновити її зв''язки з європейською традицією. Але нині склалася ситуація, коли Росія, не погоджуючись з низки питань з іншими країнами Ради Європи, вибрала таку лінію розвитку, яка необов''язково відповідає цінностям, котрих дотримується Рада Європи. Це до того ж створює труднощі для самої сутності цієї організації. І це правда, що Росія сьогодні діє більше ізольовано, вважаючи, що міжнародні інстанції, як Рада Європи, потрібні не для того,щоб прищеплювати цінності. Навпаки, Росія розглядає цю інстанцію як засіб для того, щоб проводити двосторонню дипломатію і використовує Раду Європи для здійснення своїх інтересів.

Р.С.: Пане Гомар, чи не вважаєте Ви, що Рада Європи нині розчарована Росією?

Т.Г.: Насправді я думаю, що Рада Європи перебуває в делікатній ситуації стосовно Росії. Справді, є певне розчарування розвитком у Росії, але також існують дуже великі питання, які виходять за рамки відносин з Росією, питання щодо корисності і щодо ролі Ради Європи сьогодні.

Р.С.: Професор Массіас у статті “Росія і Рада Європи – десять марно витрачених років?” каже, що Страсбург має проводити політику “маленьких кроків” стосовно Москви. Як повинна розвиватися така політика?

Т.Г.: На мою думку, важливо усвідомити: дуже важко уявити собі, що ми повертаємось назад і робимо так, щоб Росія вийшла з Ради Європи. Це ні в якому разі не стоїть на порядку денному. Отже, потрібно намагатися змінити нинішню ситуацію і наполягати, щоб у рамках Ради Європи (якраз цю ідею розвиває професор Массіас) крок за кроком робити поступ у відносинах з Росією. Водночас не слід і далі наголошувати на питаннях, де існують розбіжності, на питаннях, які можуть не відповідати зобов''язанням, які взяла на себе Росія перед Радою Європи.

Матеріали до теми:

• Візит канцлера Німеччини до Росії – у центрі уваги енергетична політика. • Німеччина хоче розширити співпрацю з країнами Чорного моря і Центральної Азії. • ЄС закликає Росію і Білорусь стати надійними енергетичними партнерами. • Канцлер Німеччини: Росія руйнує довіру до себе.

Варіанти статті іншими мовами: English Francais Russian
XS
SM
MD
LG