Доступність посилання

ТОП новини

Хто буде наступником Тарасюка?


Тетяна Ярмощук Київ, 31 січня (RadioSvoboda.Ua) – Борис Тарасюк більше не міністр. Він подав у відставку. Виконувачем обов’язків керівника зовнішньополітичного відомства призначили першого заступника міністра Володимира Огризка. А хто ж буде наступним керівником МЗС?


Ревізія політичних домовленостей. Так свою відставку прокоментував Борис Тарасюк: “Звичайно, що з такою коаліцією і з таким урядом навряд чи Україну будуть розглядати серйозно як можливого кандидата на вступ до Європейського Союзу”.

Тепер питання у тому, хто ж стане наступним міністром закордонних справ? Політолог Вадим Карасьов в інтерв’ю Радіо Свобода не виключив, що наступником Тарасюка може бути Чалий, Огризко, Яценюк, Веселовський: “Це основні домінанти на пост міністра закордонних справ. Президент буде проводити консультації, тому що подавати кандидатуру, яка не буде мати шансів пройти через парламент, через голосування антикризової коаліції, сенсу немає. Тому потрібно подавати таку кандидатуру, яка б не була заветована парламентською більшістю. Яка б потім не зробила прецедент дії норми нового Закону “Про Кабмін”, коли сама коаліція вже може висувати кандидата на посаду міністра закордонних справ чи оборони”.

Політичний експерт Олесь Доній називає відставку Бориса Тарасюка правильним кроком. Разом з тим він зазначає, що його усунення відбулося на тлі погіршення ситуації щодо повноважень Президента: “Якщо на початку регіонали були готові прийняти будь-яку кандидатуру, окрім Тарасюка, то тепер не факт, що пройде будь-яка кандидатура. Невідомо, які поступки вимагаються зараз. Експерти називають найбільш ймовірну кандидатуру Чалого, як поміркованого і врівноваженого кар’єрного дипломата. З іншого боку, навіть при конфліктній ситуації з Рудьковським він не переходив межу. Тому великих проблем з його проходженням не буде”.

Відставленим-поновленим міністром Борис Тарасюк пробув два місяці. 1 грудня Верховна Рада ухвалила постанову про його відставку з посади міністра закордонних справ. Однак Шевченківський районний суд Києва припинив дію постанови, а Президент України Віктор Ющенко підписав указ про продовження виконання Борисом Тарасюком обов''язків міністра закордонних справ.

Матеріали до теми:

• Які наслідки матиме відставка Тарасюка для європейського майбутнього України? • Представники ЄС: Тарасюк користувався авторитетом у Європі. • Російські політологи дають поради наступникові Тарасюка. • У Польщі негативно сприйняли відставку Тарасюка. • Україна потребує проукраїнських політиків, вважає італійський політолог. • Подвійна відставка. • Європарламентар: "Не ясно куди прямує Україна".
XS
SM
MD
LG