Доступність посилання

ТОП новини

Україна розцінює висловлювання мера Москви в Севастополі як нагнітання напруженості в суспільстві і підрив добросусідських відносин


Про це йдеться у повідомлені прес-служби Міністерства закордонних справ України: 21 лютого у місті Севастополь мер Москви Юрій Лужков дозволив собі публічно поставити під сумнів статус Криму у складі України. "Українська сторона залишає за собою право вдатися до відповідних заходів... з метою запобігти створенню іноземними громадянами передумов для скоєння протиправних проявів...".


Про це йдеться у повідомлені прес-служби Міністерства закордонних справ України: 21 лютого у місті Севастополь мер Москви Юрій Лужков дозволив собі публічно поставити під сумнів статус Кримського півострова у складі України.

"Особливе занепокоєння в МЗС викликають також публічні заклики Лужкова до громадян України брати участь у масових акціях, які носять політичний характер, що є прямим втручанням у внутрішні справи іноземної держави", - мовиться у документі МЗС.

Як зазначають у прес-службі МЗС, нині, коли українсько-російські відносини спільними зусиллями президентів України і Росії поступово позбавляються заідеологізованості і стереотипів минулого, заяви російського регіонального діяча не можна кваліфікувати інакше, як сплановану акцію, що спрямована на підрив цих позитивних зрушень: “Не маючи, очевидно, повноважень виступати від імені Росії, пан Лужков, водночас, оголосив, ніби ця сусідня країна не має намірів виконувати свої міжнародні зобов’язання, зафіксовані, зокрема, у базових угодах щодо тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України”.

МЗС України висловлює сподівання, що "такі дії згаданого посадовця отримають відповідну оцінку з боку російської влади, про що буде поінформовано українську сторону".

У повідомлені прес-служби Міністерства закордонних справ України наголошується, що "зі свого боку, українська сторона залишає за собою право вдатися до відповідних заходів, керуючись положеннями чинного законодавства, яке передбачає увалення рішень з метою запобігти створенню іноземними громадянами передумов для скоєння протиправних проявів, пов’язаних з посяганням на територіальну цілісність та недоторканість України".
XS
SM
MD
LG