Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко у Криму намагався помирити кримчан.


Володимир Притула Симферополь, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент України Віктор Ющенко намагався помирити кримчан і підштовхнути їх до діалогу, щоб досягнути на півострові міжетнічної і міжконфесійної злагоди. Це ж буде одним із головних завдань нового Постійного представника Президента Віктора Шемчука. Його Віктор Ющенко сьогодні представляв у Симферополі.

Віктор Ющенко на прес-конференції у Сімферополі.
Представник Президента в Криму
Віктор Шемчук, голова Верховної Ради
Криму Анатолій Гриценко і
Президент Віктор Ющенко.
(© RadioSvoboda.Ua)
Зустріч Президента з адміністративно-господарським активом автономії була недовгою — години дві, а виступи кримських керівників та представників згаданого активу були ще коротшими, хвилин тридцять. Але і цього короткого часу кримським активістам і начальникам вистачило, щоб пересваритися між собою і нагрубити Президентові.

Як досягти порозуміння між громадами?

Віктор Ющенко довго переконував присутніх розпочати діалог між українською, російською і кримськотатарською громадами і виробити спільний «Меморандум порозуміння».

«Це початковий документ, який повинен характеризувати досягнення порозуміння з ключових питань стабільності і який заторкує росіян, українців, кримських татар та інших етнічних громад, від яких залежить відповідь на питання стабільної ситуації у Криму», – зазначив Президент України.

Проте вже за хвилину після завершення його вступного слова депутати Верховної Ради Криму від проросійських сил почали вимагати від глави держави розпустити Раду представників кримськотатарського народу при Президентові України і запровадити в Україні другу державну мову — російську. У відповідь представники кримських татар звинуватили російських активістів у шовінізмі і протидії відновленню прав раніше депортованих. Комуністи і представники Російського блоку неодноразово переривали виступ Президента, закидаючи йому утиски російської мови та українізацію.

Не слухали і не чули один одного

Уже потім на прес-конференції Віктор Ющенко дивувався, як представники кримської влади, лідери етнічних громад не слухали і не чули ні його, ні один одного: «Таке враження, що вони років 15 не сиділи за одним столом, а це їхня робота – знаходити для громади алгоритм відповіді на це питання. Важко з Києва привозити відповіді на ці речі. Це питання тих людей, які живуть на одному майданчику».

Президент України знову закликав кримчан і кримську владу до широкого діалогу, який, за його словами, дасть змогу вирішити більшість проблем півострова.

Глава держави також назвав кримському активу свого нового представника, колишнього прокурора Криму Віктора Шемчука, який заявив, що на новій посаді працюватиме на консолідацію кримського суспільства.

Матеріали до теми:

• Президент у Сімферополі представить свого нового постійного представника у Криму. • Мер Москви Юрій Лужков знову за своє.
XS
SM
MD
LG