Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Розміщення американських систем протиракетної оборони є суверенним правом держав


Про це Президент України заявив у вівторок, перебуваючи в Дніпропетровську: “Питання розміщення подібних елементів європейської оборони є суверенним правом кожної країни. І тому українська офіційна влада не повинна так легко роздавати відповіді наліво і направо з цього питання”. Напередодні прем’єр Віктор Янукович заявив, що плани США розташувати в Польщі й Чехії «протиракетний щит» далі розколюють Європу, а підтримка Польщею американського плану «не сприяє» двостороннім відносинам між Варшавою й Києвом.

Президента України Віктор Ющенко під час прес-конференції у Дніпропетровську. 27 лютого 2007 року.
Про це Президент України заявив у вівторок, перебуваючи в Дніпропетровську: “Думаю, немаловажним є зауваження того характеру що питання розміщення подібних елементів європейської оборони є суверенним правом кожної країни. І тому українська офіційна влада не повинна так легко роздавати відповіді наліво і направо з цього питання”.

За словами Віктора Ющенка, системи ПРО, які можуть розташувати в Польщі й Чехії, мають оборонний характер. А Україна є учасником створення оборонної системи колективної безпеки в Європі.

Напередодні Прем’єр-міністр України Віктор Янукович заявив, що плани США розташувати в Польщі й Чехії «протиракетний щит» далі розколюють Європу.

За словами Януковича, такі рішення можна ухвалювати тільки після широкої європейської дискусії й діалогу між Західною і Східною Європою, зокрема й обговорення з Україною і Росією, зазначив Прем’єр-міністр України.

Підтримка Польщею американського плану «не сприяє» двостороннім відносинам між Варшавою й Києвом, наголосив Янукович німецькому щоденникові “Handelsblatt”.

Як пише газета, не тільки цим вражає «здоровий як бик раніше засуджений голова уряду» України.

Янукович також знову висловився проти вступу України до НАТО, мовиться в його інтерв’ю, що вийшло друком 27 лютого, в день початку візиту прем’єра до Німеччини.

Водночас Польща сподівається, що елементи «протиракетного щита», розташовані на її території, доведуть до зміцнення міжнародної безпеки. Про це заявив Прем’єр-міністр Польщі Ярослав Качинський на зустрічі з послом США в Польщі Віктором Ашем.

Напередодні, в п’ятницю, польський уряд повідомив США, що готовий почати переговори про розташування на своїй території елементів американської протиракетної оборони.

Консультації про такі переговори веде також уряд Чехії.

США хочуть розташувати на території Польщі базу з 10-ма протиракетами, а в Чехії радарну станцію наведення. Вашинґтон заявляє, що це спрямовано проти можливого ракетного нападу з боку таких режимів, як Північна Корея чи Іран.

Проти цих планів різко виступає Росія. Вона вважає їх за загрозу власній ракетній потузі.
XS
SM
MD
LG