Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Міжнародного суду в Гаазі у справі геноциду в Боснії – прецедент у міжнародному правосудді.


Аннамарія Рамач Белград, 28 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Міжнародний суд Правди у Гаазі у понеділок ухвалив вирок, яким стверджується, що держава Сербія не несе відповідальність за геноцид під час війни у Боснії 1992 –1995 років. Боснія подала позов проти держави Сербії ще 1993 року за скоєння геноциду, на базі постанов Конвенції ООН від 1948 року про запобігання та покарання злочину геноциду. Але, ухвалюючи вирок, суд цим процесом встановив низку правил, які стали ключовими прецедентами у правосудді.

Філіп Ґрант, голова Організації захисту людини, яка слідкує за воєнними злочинами та процесами геноциду у світі, наголосив на важливості вироку: «За рішенням суду, не лише особи можуть скоїти геноцид, але також і держави. Міжнародний суд таке ухвалив уперше. Це перший випадок в історії правосуддя, коли у рішенні мовиться, що держава може скоїти геноцид. Досі було відомо, що це роблять особи, деякі з-поміж них вже засуджені Міжнародним судом, Трибуналом для Руанди або національними трибуналами, але держави – це нова річ».

Згідно з рішенням суду – геноцид був скоєний на обмеженій території у Сребрениці у 1995 році, де близько 8 тисяч мусульманських чоловіків та хлопців були вбиті представниками армії боснійських сербів. Численні вбивства над мусульманами коїлися і в інших частинах Боснії. Проте, всупереч доказам про звірства та етнічні чищення у Боснії, та фактам, що армія боснійських сербів мала логістичну та військову підтримку Белграда, Боснії не вдалося довести, що сербські лідери поставили собі за мету фізично знищити боснійських мусульман.

Мусульманське населення розчароване

У Боснії і Герцеговини усі електронні та друковані ЗМІ цими днями займалися коментарями та аналізом вироку Міжнародного суду. Більшість громадян Федерації Боснії і Герцеговини розчаровані вироком і вважають, що міжнародна організація цим практично ще раз покарала жертви.

У Сараєві у вівторок провели мітинг «Правда за жертви геноциду у Боснії і Герцеговині», який організувала Асоціація жертв геноциду. На мітингу читали вимоги, які згодом передали державним органам. В одному з восьми пунктів, між іншим, стоїть вимога ухвалити закон, яким би каралася кожна спроба заперечити геноцид.

Влада Республіки Сербської попросила вибачення

Тим часом, настрій у сербській частині Боснійської федерації – Республіці Сербській – цілком інакший. Громадяни вирок вважають своєрідною перемогою, і тому міжнародну організацію, на яку вже роками підозріло дивляться, почали сприймати як інституцію, яка знає про правду.

Тим часом, влада Республіки Сербської вже заявила, що просить вибачення перед Сараєвим за всі злочини, які були скоєні від імені самопроголошеної Республіки Сербської під час боснійської війни 1992-1995 років.

Матеріали до теми:

• Міжнародний суд у Гаазі виніс вирок у справі позову Боснії і Герцеґовини проти Сербії.
XS
SM
MD
LG