Доступність посилання

ТОП новини

Вплив Вашингтона в світі занепадає, а Москви — зростає, вважає міністр закордонних справ Росії


Водночас Серґей Лавров вважає, що суперечки з Україною та іншими пострадянськими державами навколо енергоносіїв мали б, на його думку, переконати Захід, що Росія не плекає жодних імперських задумів, а будує нормальні відносини з сусідами, які ґрунтуються на ринкових засадах.

Виступаючи в суботу на засіданні Ради зовнішньої й оборонної політики Росії, Серґей Лавров говорив про це як про скорочення «гіпертрофованої» ролі США у світових справах і «прояснення дійсного значення» російського чинника в глобальній політиці.

«Однополярний світ» не відбувся, заявив він.

Лавров також назвав плани США розташувати елементи своєї системи протиракетної оборони в Європі «провокацією в масштабах європейської й глобальної політики».

Ці плани «неприйнятні» і вплинуть на відносини Росії й НАТО, наголосив міністр.

Але при цьому він додав, що у відносинах Росії і США немає конфронтаційної неминучості, а отже, не йдеться про якусь нову «холодну війну», для якої немає жодних об’єктивних підстав.

За словами міністра, Росія вперше у своїй історії починає повною мірою захищати свої національні інтереси, використовуючи всі свої конкурентні переваги.

Водночас Лавров вважає, що суперечки з Україною та іншими пострадянськими державами навколо енергоносіїв мали б, на його думку, переконати Захід, що Росія не плекає жодних імперських задумів, а будує нормальні відносини з сусідами, які ґрунтуються на ринкових засадах.

За його словами, «енергетичний шантаж» із боку Росії ще ніхто не довів.
XS
SM
MD
LG