Доступність посилання

ТОП новини

У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну.


Зиновій Фрис Прага, 20 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 25 березня виповниться рівно 50 років від часу підписання Римської угоди. Вона була головною прелюдією, що заклала основи майбутнього Європейського Союзу. Спершу туди увійшли лише 6 країн, які прагнули налагодити насамперед тіснішу економічну співпрацю. Сьогодні це унікальне об’єднання майже трьох десятків вільних країн, які сповідують дотримання головних прав і свобод людини, демократію, процвітання.

Учасники конференції в Сенаті Чехії, присвяченій 50-річчю підписання Римської угоди
(© RadioSvoboda.Ua)
Зал засідань Сенату Чехії, верхньої палати парламенту.
(© RadioSvoboda.Ua)
У рамках святкування ювілею (головні урочистості відбудуться в неділю в Берліні) в Брюсселі і Празі в понеділок і вівторок провели заходи, присвячені події 50-річної давнини. Це був не стільки погляд у минуле, скільки обговорення нинішнього стану справ та перспектив Європейського Союзу. І в Брюсселі, і в Празі згадували й Україну.

Комісар Європейського Союзу з питань розширення Оллі Рен, виступаючи у Брюсселі, торкнувся проблеми майбутнього членства нових країн. Він заявив, зокрема: "Нам ніколи не варто говорити "ніколи". Бо якщо ми це робитимемо, то втратимо наші політичні важелі. Ми втратимо наш вплив. І набагато краще те, що ми робимо зараз і робитимемо в найближчому майбутньому. Маю на увазі сповідування політики європейського сусідства".

Україні доведеться ще довго чекати

Єврокомісар Оллі Рен вважає, що слід зробити паузу в дебатах щодо розширення ЄС. Він також сказав, що на вступ до ЄС східні країни можуть розраховувати на 30-ті роки нинішнього сторіччя. Від інших учасників брюссельської зустрічі лунали заклики до України і Грузії припинити запитувати про розширення, бо інакше вони можуть почути відповідь, яку б вони не хотіли почути.

Учасники празької конференції з нагоди 50-річчя Римської угоди не були такими категоричними, хоча й звертали увагу на те, що Україні належить ще докласти багато зусиль, щоб потрапити до європейського клубу. Слова посла Франції у Чеській Республіці лише підтвердили цю думку. Для Радіо Свобода посол Шарль Фріс сказав: "Двері для європейських країн відкриті. Однак ви знаєте, що є багато речей, які належить зробити, щоб стати членом ЄС. Дискусії з цього приводу в Брюсселі тривають. Перш, ніж отримати таку перспективу, належить посилити партнерство між Європейським Союзом і вашою країною".

Голова Сенату Чехії: "Бажаю Україні вступити до двох союзів – ЄС і НАТО"

Голова Сенату Чехії Премисл Соботка.
(© RadioSvoboda.Ua)
Голова верхньої палати чеського парламенту Премисл Соботка в інтерв’ю Радіо Свобода закликав українців в жодному разі не втрачати надій на членство в ЄС: "Бажаю Україні, щоб вона стала членом Союзу, не лише Європейського, а й НАТО. Що є важливим, так це економіка, стосунки людей. Україна, звичайно ж, має шанси вступити до ЄС. 1990 року ми не думали, що зміни відбудуться так швидко. Кожний народ, кожна держава мають зробити максимум у себе вдома. Не треба чекати, що з неба впаде манна. На Чехію манна не впала, ми мусили відпрацювати".

Посол Німеччини в Чехії Гельмут Ельфенкампер.
(© RadioSvoboda.Ua)
Заспокоїти Україну пробував ще один учасник празької конференції, Єврокомісар з енергетичних питань Владімір Шпідла. В інтерв''ю Радіо Свобода він сказав: "Це речі, які є справді відкритими. Ви добре знаєте, що Європа не встановлює жодних меж для розширення".

А німецький посол у Чехії Гельмут Ельфенкампер вважає, що Євросоюзові насамперед слід з’ясувати, ким він є сам сьогодні, а вже потім думати про подальші кроки: "Нам належить обговорити критерії подальшого розширення. Нам необхідно насамперед реформувати наш союз, зробити його дієздатним із тими 27-ма членами, що ми маємо зараз. І лише тоді вирішувати, що робити далі".

Фотогалерея "50 років Європейського Союзу":


Матеріали до теми:

• Відзначення 50-річчя утворення ЄС у Києві • Камо грядеши, Європейський Союзе??? • У приєднанні країн Балтії до ЄС важливе значення відіграла балтійська діаспора • ЄC готується до святкування свого Дня народження • У 50-річчя Римської угоди громадяни Великої Британії залишаються найскептичнішими щодо європейської інтеграції. • У Польщі відзначають 50-річчя ЄС і дискутують про майбутнє Європи. • Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС. • У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну.
XS
SM
MD
LG