Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі відзначають 50-річчя ЄС і дискутують про майбутнє Європи.


Єва Поштар Варшава, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Європа вітчизн чи Європа регіонів?» – до цього гасла можна звести всі дискусії про майбутнє континенту, що ведуться сьогодні між поляками. Збереження національної тотожності в майбутній Європі – це важливе для них питання.

Минулого тижня польське товариство «ProEuropa» провело у Варшаві конференцію, присвячену 50-річчя Римської угоди. Серед запрошених були голова Єврокомісії Ґюнтер Ферхойген та екс-президент Польщі Александр Кваснєвський.

Колишній глава польської держави Александер Кваснєвський наголосив: «Після Другої світової війни в Європі постали народи, які перед цим мало не винищили один одного. Тоді було створено інституцію, що працювала в галузі економіки, політики, культури. Вона мала на меті об''єднати ці народи».

«Плюс-Мінус 50 Європа»

А польський Фонд імені Роберта Шумана відзначення 50-ліття ЄС розпочав минулого тижня іншою конференцією пі гаслом: «Плюс-Мінус 50 Європа». Директор фонду Рафал Димек розповів Радіо Свобода: «На конференції ми зосередились на обговоренні трьох проблем на шляху єднання Європи,які розглядаються крізь призму європейської політики, економіки, культури».

Конференція «Плюс-Мінус 50 Європа» в першу чергу була призначена для фахівців, які професійно займаютьсь в Польщі європейськими питаннями. Польські коментатори вважають, що така річниця – чудова нагода збалансувати минуле Європи.

Крізь призму трьох поколінь

Рафал Димек: «Відзначення 50-их роковин – це нагодa, щоб глянути на європейське єднання крізь призму трьох поколінь. Перше покоління – це покоління батьків-засновників ЄС. Вони намагались не допустити наступної війни. Друге покоління – ті, які користувалися досягненнями засновників Євросоюзу. Третє покоління – це молодь, яка має дати відповідь на запитання, що буде далі з ЄС».

Масової участі поляків у заходах фонд Шумана очікує 12 травня, коли вулицями Варшави пройде традиційний європейський «Парад Шумана».

Рафал Димек: «На мою думку, важливим є те, щоб не лише політики реагували на 50-ліття ЄС. Хочемо, щоб у Польщі якнайбільше звичайних людей заговорило про цю річницю».

Фотогалерея "50 років Європейського Союзу":


Матеріали до теми:

• У 50-річчя Римської угоди громадяни Великої Британії залишаються найскептичнішими щодо європейської інтеграції. • Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС. • У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну.
XS
SM
MD
LG