Доступність посилання

ТОП новини

ЄC готується до святкування свого Дня народження


Надія Кандиба Німеччина, 23 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цими вихідними Європейський Союз відзначає своє 50-річчя. Точніше святкується ювілей Римських угод. На їх підставі півстоліття тому 6 країн: Франція, Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Люксембург та Італія створили Європейську економічну спільноту. Тоді передусім йшлося про вільну економічну зону. Згодом це утворення переросло у ЄС, до складу якого вже входить 27 країн. Головне святкування відбудеться в Берліні – столиці Німеччини, яка нині головує в Євросоюзі.

(© European Community, 2007)
Вже зараз у центрі Берліна настрій нагадує футбольний чемпіонат світу. Різниця полягає тільки в тому, що домінують не чорно-червоно-жовті кольори національного німецького прапора, а блакитні. Такий колір має прапор Євросоюзу. А на вулиці «17 червня», що веде до Бранденбурзьких воріт, тепер розмістилися не торговці реквізитами для футбольних фанатів, а інформаційні стенди 27 європейських країн.

Жителі Берліна та гості німецької столиці в ці дні можуть задовольнити, звичайно, не тільки свій інформаційний голод, але й покуштувати регіональну кухню з різних куточків Європи.

Розпочнуть із «Ночі краси», а завершать «Берлінською декларацією»

Офіційно європейське свято розпочнеться в суботу ввечері, коли міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр відкриє «Ніч краси». У цю ніч у берлінських музеях можна буде насолодитися художніми творами європейських майстрів найрізноманітніших епох. Цю акцію супроводжуватимуть численні концерти, літературні читання, танцювальні виступи. Кульмінацією офіційної частини свята має стати неформальний саміт державних і урядових лідерів країн-членів Євросоюзу. У неділю політики планують підписати «Берлінську декларацію», в якій визначається подальший розвиток ЄС.

Красивих слів на адресу Євросоюзу в ці дні не бракує. Колишній міністр закордонних справ Німеччини Ганс-Дітріх Ґеншер: «Для мене цей ювілей Європейського Союзу є важливим, оскільки він довів, що при бажанні можна вирішити найскладніші проблеми. Але найголовніше те, що великі держави дивляться на менші країни, як на своїх рівноправних партнерів. Європейську історію свого часу отруїло прагнення великих країн до гегемонії. В Європейському Союзі нам вдалося це подолати. Тому ЄС можна розглядати, як модель для нового світового устрою».

Молодь розважатиметься також і на дискотеках

Влаштовуючи в Берліні ювілейні гуляння на честь ЄС, організатори не забули й про молоду публіку. Із суботи на неділю в 35 столичних барах і дискотеках проходитиме «Європейська клубна ніч». Очікуються виступи близько ста ді-джеїв та музичних гуртів. Кожний зможе знайти таку музику, яка б повністю відповідала його смаку. Адже Берлін славиться на всю Європу різноманіттям своїх молодіжних клубів.

Не виключено, що й той чи інший європейський політик не витримає і теж завітає до одного з клубів, аби трішки відпочити від буденних справ. За словами представника Спілки берлінських клубних і культурно-розважальних агентств Олафа Клетчмара, міністру закордонних справ Німеччини вже вручили спеціальний браслет, який дає йому право на відвідування берлінських дискотек.

Завершиться свято в неділю 10-годинним концертом європейських рок- та поп-зірок на встановленій біля Бранденбурзьких воріт сцені. Перед початком на неї піднімуться лідери ЄС для так званого «сімейного фото».

Фотогалерея "50 років Європейського Союзу":


Матеріали до теми:

• Євромаршрут Євросоюз святкує ювілей – п’ятдесят років від дня заснування • Відзначення 50-річчя утворення ЄС у Києві • Камо грядеши, Європейський Союзе??? • У 50-річчя Римської угоди громадяни Великої Британії залишаються найскептичнішими щодо європейської інтеграції. • У приєднанні країн Балтії до ЄС важливе значення відіграла балтійська діаспора • У Польщі відзначають 50-річчя ЄС і дискутують про майбутнє Європи. • Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС. • У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну. • Камо грядеш, Європо?
XS
SM
MD
LG