Доступність посилання

ТОП новини

Відзначення 50-річчя утворення ЄС у Києві


Богдана Костюк Київ, 23 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 25 березня 1957 року у Римі Італія, Західна Німеччина, Франція, Люксембург, Бельгія і Нідерланди підписали угоду про створення європейського економічного простору. Від цього часу і рахує відлік років Європейський Союз. Своє півстоліття Євросоюз відзначає саммітом європейської молоді в Італії і зустріччю лідерів країн – членів ЄС в Берліні. А як відзначає цю дату Україна, яка проголосила своєю стратегічною метою вступ до ЄС?

26 березня в Брюсселі новопризначений міністр закордонних справ Арсеній Яценюк переконуватиме керівництво ЄС у незмінності європейського вибору України.

А в п’ятницю, 23 березня, керівник МЗС України запевняв у цьому голову представництва Єврокомісії Ієна Боуга, послів Німеччини та Португалії Райнгарда Шеферса та Жозе Мануеля Вієґаша.

Київським студентам розповіли про історію ЄС

Після зустрічі з українським міністром Ієн Боуг і Райнгард Шеферс виступили перед студентами Національного університету імені Тараса Шевченка з лекцією “50 років Римському договору – 50 років стабільності, миру і процвітання”. Україна є складовою Європи, і Європа підтримає проведення демократичних реформ в Україні.

Голова представництва Єврокомісії Ієн Боуг заявив: “Римську угоду підписали шість держав – нині у складі ЄС їх 27, і вони виробляють понад 60 відсотків світової продукції, вони є головними торговельними партнерами України, вони дбають за європейську і світову безпеку і за дотримання прав і свобод свого населення. Так, поки що не існує “європейського етносу” – але існує співтовариство європейських народів”.

І студентів, і журналістів найбільше цікавило питання, що означає для України “політика сусідства”, запропонована Євросоюзом, та підтримка європейської інтеграції України.

Ієн Боуг: “Багато українців шкодують, що ЄС не дає позитивного сигналу – але такі сигнали існують. Статус держави з ринковою економікою, наданий Україні, підтримка її членства у Світовій організації торгівлі, готовність до створення зони вільної торгівлі з Україною і підготовку нової угоди з нею – усе це має на меті поступово інтегрувати Україну в європейський простір”.

ЄС – “дивне створіння”

А посол Німеччини Райнгард Шефферс назвав Європейський Союз “дивним створінням”, пояснивши це таким чином: “Дивне створіння” – тому що ЄС об’єднує країни з різним державним устроєм, історичними надбаннями, а з іншого боку – ЄС є міждержавним утворенням, в якому усі конфлікти вирішуються демократичними методами, і права кожної з країн-учасниць забезпечуються усіма учасниками. Варто лише уважно подивитись на правову систему Євросоюзу”.

Пан Шефферс зазначив, що ЄС, використовуючи власний досвід, надалі допомагатиме Україні у впровадженні реформ у судово-правовій системі та в адміністративній системі, відповідно до європейських норм. ЄС також поширить співпрацю з українськими науковими та освітніми закладами – це повідомлення викликало бурхливу реакцію студентів. Власне, саме нинішні студенти і будуть продовжувати європейський шлях України, на що сподіваються представники ЄС.

Фотогалерея "50 років Європейського Союзу":


Матеріали до теми:

• Євромаршрут Євросоюз святкує ювілей – п’ятдесят років від дня заснування • Камо грядеши, Європейський Союзе??? • У приєднанні країн Балтії до ЄС важливе значення відіграла балтійська діаспора • ЄC готується до святкування свого Дня народження • У 50-річчя Римської угоди громадяни Великої Британії залишаються найскептичнішими щодо європейської інтеграції. • У Польщі відзначають 50-річчя ЄС і дискутують про майбутнє Європи. • Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС. • У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну. • Камо грядеш, Європо?
XS
SM
MD
LG