Доступність посилання

ТОП новини

Президент і Конгрес: конфронтація навколо війни в Іраку


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах насувається конфронтація між президентом Джорджем Бушем і Конгресом навколо вимог демократичної більшості законодавців визначити час виведення американських військ з Іраку. Обидві палати ухвалили резолюції про обмеження фінансування оперативних дій збройних сил, якщо вони залишатимуться в Іраку після кінця наступного року. Президент пригрозив скористатися зі свого права вето. Чим може закінчитися протистояння між двома гілками влади – законодавчою і виконавчою?

За Конституцією Сполучених Штатів, виконавча гілка влади — адміністрація на чолі з президентом — відповідає за зовнішню політику республіки. Глава держави є також головнокомандувачем. Коли йдеться про ведення війни, президент віддає накази збройним силам через своїх полководців. Зі свого боку, Конгрес є головним скарбником. Законодавці розпоряджаються державним гаманцем, вони можуть перешкодити веденню війни, якщо відмовляться фінансувати її.

Понад три десятиріччя тому, коли Конгрес припинив фінансування війни всупереч волі тодішнього президента Джеральда Форда, комуністична армія Північного В’єтнаму захопила Південний В’єтнам.

Тепер Палата Представників і Сенат вимагають припинити участь американських збройних сил в іракській війні вже наступного року. Законодавці загрожують закрити гаманець. Президент Буш відмовляється погоджуватися на вимоги опозиційно наставленого Конгресу.

Фінансування операції збройних сил без попередніх умов

Президент запросив до Білого дому конгресменів-республіканців, які голосували проти резолюції, і заявив, зокрема, таке: “Ми проголошуємо чітко і рішуче, що коли наші війська в небезпеці, ми вважаємо, що (війська) повинні бути цілковито фінансовані, і коли наші командири на фронті роблять важкі рішення, ми вважаємо, що їм не можна висувати попередніх умов”.

Буш також сказав про законодавців: “Вважають, що зволікаючи фінансування наших військ, вони можуть примусити мене піти на... виведення військ і поразку. Цього не станеться. Якщо Конгрес не ухвалить законопроекту про виділення коштів для наших солдатів на фронті, американський народ знатиме, кого звинувачувати”.

Президент навів визначення газети “Лос-Анджелес Таймс”, яка назвала рішення Конгресу “найгіршим прикладом втручання... у воєнну стратегію”. У відповідь Ненсі Пелосі, спікер Палати Представників, закликала президента “заспокоїтися зі своїми погрозами”.

Гаррі Рід, лідер демократичної більшості у Сенаті, закинув президентові “бажання піти на конфронтацію” з Конгресом. Дана Періно, заступник прес-секретаря Білого дому, сказала, що президент поважає роль Конгресу, але Конгрес теж повинен поважати роль президента і додала: “Батьки-засновники нашої країни виявили далекоглядність, дійшовши висновку, що краще мати на війні одного головнокомандувача, аніж 535 генералів (у Конгресі)”.

Тепер обидві палати мусять виробити спільний текст законопроекту, що має надійти на підпис президентові, який вже пообіцяв накласти вето.

Матеріали до теми:

• Сенат США проголосував за законопроект, в якому йдеться про виведення американських військ з Іраку • Як конфлікт в Іраку впливає на дітей • Президент Буш ще вірить у можливість перемоги в Іраку. • Джордж Буш: «Виведення американських сил з Іраку призвело б до руйнівних наслідків». • Антивоєнні демонстрації в США. • США: гострі дебати навколо збільшення військ в Іраку тривають. • Комітет сенату США проти стратегії Буша в Іраку. • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання.
XS
SM
MD
LG