Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко розпочав консультації із керівництвом Верховної Ради та головами парламентських фракцій


Напередодні глава держави сказав, що готовий до розпуску Верховної Ради, якщо парламентсько-урядова коаліція не пристане на його вимоги. А у понеділок перший заступник лідера фракції Партії регіонів Василь Кисельов заявив, що Коаліція національної єдності у випадку розпуску Верховної Ради буде домагатися одночасного проведення з парламентськими виборами президентських виборів, а також референдуму щодо вступу України в НАТО. Тим часом опозиція закликає Президента розпустити парламент і вважає, що всі можливості для компромісу – вичерпані.


Про це він сказав на прес-конференції у суботу після закінчення з’їзду Народного союзу «Наша Україна».

Напередодні глава держави сказав, що готовий до розпуску Верховної Ради, якщо парламентсько-урядова коаліція не пристане на його вимоги: “На першому пленарному засіданні Верховної Ради припинити антиконституційну індивідуальну практику формування коаліції в парламенті. Ухвалити закон про імперативний мандат для народних депутатів. Забезпечити безперешкодний розгляд Конституційним Судом усіх резонансних справ. Спроби тиску на Конституційний Суд присікаються”.

Такі консультації, за Конституцією, необхідні, зокрема, напередодні розпуску Верховної Ради. На з’їзді «Нашої України» в суботу Ющенко заявив, що процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради.

А у понеділок в інтерв’ю журналістам перший заступник лідера фракції Партії регіонів Василь Кисельов заявив: “В разі розпуску Верховної Ради є стовідсоткова гарантія, що ми будемо добиватися одночасного проведення виборів до Верховної Ради, президентських і референдуму щодо НАТО”.

Представник Партії регіонів Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Звичайно, Президент може висувати вимоги, їх треба обговорювати, інша справа, які це вимоги. Що стосується формування коаліції, якщо між сторонами є суперечності, то це має вирішити Конституційний Суд. Що ж до імперативного мандату для Верховної Ради, то це недемократична норма. Цього не сприймає суспільство і не сприймають європейські країні”.

Тим часом опозиція закликає Президента розпустити парламент і вважає, що всі можливості для компромісу – вичерпані. Юлія Тимошенко на мітингу у Києві у суботу заявила: “Я б хотіла, щоб ми з вами сказали “Ні” круглим, квадратним і трикутним столам. Компроміси всі були зроблені, і коли ухвалювались меморандуми, і коли ухвалювались універсали, і коли вносився Янукович на посаду прем’єр-міністра. Це був крок Президента до компромісу, до порозуміння, до злагоди. Як скористалися вони цими кроками? Вони вишвирнули всі демократичні сили з уряду. Принизили і підкорили тих, кого могли підкорити”.

У суботу і коаліція і опозиція в центрі української столиці провели мітинги. Прихильники опозиції виступали за розпуск парламенту. Симпатики коаліції – проти.

Фотогалерея: Новітні «Майдани» об’єктивом «Свободи»:


Матеріали до теми:

• Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради • У центрі Києва люди збираються на акції протесту • «Наша Україна» закликала Президента достроково припинити повноваження нинішнього складу Верховної Ради України і призначити позачергові парламентські вибори

• Суд заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні? • У Луганську мітингують проти розпуску парламенту • Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса)
XS
SM
MD
LG