Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія прагне збільшити співпрацю з країнами Чорного моря


Метою Брюсселя також є підтримання зв’язків всередині самого чорноморського регіону, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Метою Брюсселя також є підтримання зв’язків всередині самого чорноморського регіону, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода

Євросоюз хоче таким чином сприяти демократії, безпеці в регіоні, розвитку енергетики, транспорту, охороні довкілля, захисту кордонів тощо.

Нова ініціатива має поліпшити регіональну співпрацю з Україною, Грузією, Росією, Туреччиною та іншими чорноморськими країнами. Таким чином Євросоюз стає активнішим гравцем у цьому регіоні, безпосереднім учасником якого він став після вступу до ЄС Болгарії і Румунії.

Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер заявила: “Це справді відкриває нові перспективи і можливості як для Євросоюзу, так і, звичайно, для його партнерів. Але, ясна річ, виникають також і нові виклики”.

Серед іншого нова ініціатива має створити більшу довіру між чорноморськими країнами, а це дозволить сприяти вирішенню заморожених конфліктів. Бюджет для нової ініціативи не передбачений, Єврокомісія використовуватиме вже наявне фінансування для країн-учасників. Ініціатива “Чорноморська співпраця” буде доповнювати вже наявні проекти Євросоюзу з підтримки стабільності і реформ у країнах Чорного моря.
XS
SM
MD
LG