Доступність посилання

ТОП новини

Політичні сили України в вівторок переконували Європу, що у внутрішньополітичній кризі мають рацію саме вони


Об’єднана опозиція в зверненні до ПАРЄ висловила стурбованість ситуацією навколо розгляду в Конституційному Суді питання навколо конституційності розпуску парламенту, який розпочав розгляд відповідного подання групи депутатів. резидент України викладав у вівторок свою позицію в Брюсселі. Віктор Ющенко зустрівся з Президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу і Президентом Європейського Парламенту Гансом-Ґертом Петтерінґом. А Прем’єр-міністр України Віктор Янукович виклав своє бачення становища в Україні і шляхів виходу з нього в Страсбурзі. Він, зокрема, виступив на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи.


Об’єднана опозиція в зверненні до ПАРЄ висловила стурбованість ситуацією навколо розгляду в Конституційному Суді питання навколо конституційності розпуску парламенту.

Лідери НСНУ, БЮТ і «Народної самооборони» закликали Парламентську Асамблею Ради Європи взяти до уваги звинувачення українських політиків у тиску на Конституційний Суд.

Прес-конференція лідерів опозиції 17 квітня 2007 року
На думку опозиційних сил, дієздатність і неупередженість Конституційного Суду викликають серйозні сумніви.

Зокрема, лідери опозиції звернули увагу на суддю-доповідача Конституційного Суду Сюзанну Станік, близька родичка якої, за попередніми даними СБУ, отримала нерухомості та іншого майна на суму близько 12 мільйонів доларів.

Авторів звернення також турбують порушення процедури призначення Сюзанни Станік суддею-доповідачем у справі про конституційність указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

ПАРЄ: резолюція і Янукович

ПАРЄ планує розглянути нинішню ситуацію в Україні 19 квітня.

У підготованому проекті резолюції ПАРЄ, серед іншого, міститься заклик внести до дискусії між політичними силами, спрямованої на вихід із кризи, також питання конституційної реформи.

ПАРЄ, крім того, збирається заявити про неприйнятність імперативного мандату для демократичної держави.

Виступ Віктора Януковича у Страсбурзі 17 квітня 2007 року
У вівторок Прем’єр-міністр України Віктор Янукович виклав своє бачення становища в Україні і шляхів виходу з нього в Страсбурзі на зустрічах із Генеральним секретарем Ради Європи Тері Дейвисом, Президентом ПАРЄ Рене ван дер Лінденом, а також у виступі на засіданні Асамблеї.

Представники «Нашої України» скритикували цей виступ прем’єра. Оксана Білозір на засіданні ПАРЄ назвала виступ Віктора Януковича тиском на Асамблею напередодні розгляду українського питання. Ольга Герасим’юк назвала цей виступ маніпулятивним і досить слабким і звернула увагу, що прем’єр не зміг дати конкретні відповіді на низку запитань.

Натомість голова російської делегації в ПАРЄ Константін Косачов заявив, що виступ Віктора Януковича сприйняли «цілком конструктивно», а його позиція була «абсолютно зрозуміла».

Зустріч Президента України із Головою Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу
Керівник Європарламенту — разом із Ющенком за дочасні вибори

Водночас Президент України викладав у вівторок свою позицію в Брюсселі. Віктор Ющенко зустрівся з Президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу і Президентом Європейського Парламенту Гансом-Ґертом Петтерінґом.

Останній, серед іншого, висловив думку, що саме дочасні вибори і є механізмом, щоб зрозуміти волю народу.

Петтерінґ також сказав Ющенкові в Брюсселі, що в разі, якби Україна потребувала міжнародного посередництва в залагодженні кризи, Європарламент підтримав би кандидатуру Верховного представника ЄС із питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки, Генерального секретаря Ради Європейського Союзу Хав’єра Солани.

Майже тими ж хвилинами в Страсбурзі Янукович заявив, що хоче знову запропонувати Ющенкові надіслати спільне звернення з проханням про посередництво до Ради Європи.

Раніше Президент не погоджувався на міжнародне посередництво, бо вважає, що це внутрішня справа України, яку в державі здатні владнати самі.

Обидва українські керівники вислухали сподівання, що кризу в Україні розв’яжуть політичним і мирним шляхом, правовими методами і без громадянського протистояння, самі висловили запевнення в цьому і думку, що до розв’язання кризи вже недалеко.

Опозиція Президентові: відкликати коституційних суддів!

Тим часом партія «Народний союз „Наша Україна“», Блок Юлії Тимошенко і Громадянський рух «Народна самооборона» у зверненні до Президента України закликають Віктора Ющенка відкликати суддів Конституційного Суду, призначених за квотою голови держави, щоб «не покривати … цей ганебний фарс».

Представники цих опозиційних сил вважають, що Конституційний Суд «не є взірцем ні справедливості, ні непідкупності, не є ні моральним, ні професійним авторитетом».

Юлія Тимошенко окремо заявила, що її блок не визнає за правочинне жодне рішення Конституційного Суду у справі навколо розпуску парламенту.

Засідання Конституційного Суду 17 квітня 2007 року
Раніше в вівторок повідомили, що Президент у листі до голови Конституційного Суду, зокрема, попросив його розібратися в можливому порушенні регламенту Суду в процесі визначення судді-доповідача і публічно розповісти про це.

Віктор Ющенко також попросив Івана Домбровського забезпечити об’єктивність розгляду справи, зокрема, у світлі даних СБУ про можливі корупційні дії з боку судді Конституційного Суду.

Непевний стан Станік

Радник Президента Микола Полудьонний, який повідомив про це, також висловив думку, що Генеральна прокуратура України поквапилася, коли заявила, що вже перевірила звинувачення на адресу Сюзанни Станік і визнала їх неправдивими і фальсифікованими.

Він наголосив, що Служба безпеки України веде власну перевірку, яка ще не закінчена.

У понеділок виконувач обов’язків голови Служби безпеки Валентин Наливайченко повідомив, що в перебігу перевірки СБУ попередньо підтвердила: один із близьких родичів судді Конституційного Суду Сюзанни Станік за останні кілька років отримав земельні ділянки в Ялті, Києві, а також квартири в Ялті, Києві й кілька дорогих автомобілів на загальну суму близько 12 мільйонів доларів.

Пізніше того ж дня Генеральна прокуратура назвала неправдивою й фальсифікованою інформацію з інтернету про отримання хабара й права власності на житлові приміщення Сюзанною Станік.

Але в заяві Генпрокуратури йшлося про звинувачення проти самої судді, а не її родича.

А сама Сюзанна Станік заявила тоді і про «неправдивість» повідомлень Валентина Наливайченка.

У своїй заяві вона стверджувала, що ці дії керівника СБУ спрямовані на «зрив засідання Конституційного Суду».

А в вівторок вона відмовилася подати самовідвід як суддя-доповідач у справі про конституційність указу Президента про розпуск парламенту.

Конституційний Суд, який почав розгляд справи в вівторок, продовжить його наступними днями.

Прем’єр-міністр України висловив у Страсбурзі упевненість, що ситуація навколо судді Сюзанни Станік не вплине на ухвалу Конституційного Суду в справі навколо розпуску парламенту.

Віктор Янукович також назвав звинувачення з боку СБУ на адресу судді «тиском» на неї.

Помста журналіста?

А чоловік Сюзанни Станік, журналіст Вадим Долганов, заявив у Києві, що має намір найближчим часом опублікувати своє журналістське розслідування про минуле виконувача обов’язків голови СБУ Валентина Наливайченка.

При цьому він збирається використати для цього один із іноземних засобів інформації.

За твердженням Долганова, Наливайченкові «є що приховувати від українського народу і правосуддя».

Водночас в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна він заявив, що зробить це не для того, щоб захистити свою дружину, бо та й сама здатна захистити свою честь і гідність.

Але в чому полягають його звинувачення на адресу Наливайченка, Долганов не пояснив.

Матеріали до теми:

• Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка • Судний день у Києві. Державний переворот підтриманий Заходом. (Огляд європейської преси) • Перший крок до рішення. КС розпочав вирішувати долю парламенту • Чи змінить країну очікуване рішення Конституційного Суду щодо Указу Президента? • У Криму проросійські активісти розпочинають нову антиНАТОвську кампанію
XS
SM
MD
LG