Доступність посилання

ТОП новини

Неляльковий обшук<br> Як Росія воює з неурядовими організаціями


Віталій Портников

“Ми виступаємо за те, щоб неурядові організації були незалежними і не керувалися лялькарями з-за кордону, тому що, коли ми зустрічаємось із подібними явищами, ми тільки компрометуємо діяльність неурядових організацій”. Ці слова президента Росії Володимира Путіна навели чимало російських ЗМІ після обшуку у московському офісі фонду проектів у галузі освіти і ЗМІ “Освічені медіа”. Фонд раніше був філією організації “Інтерньюз- Європа”, проте зареєструвався згідно із чинним російським законодавством.

Однак це не захистило фундацію від підозр. Після того, як у столичному аеропорті Шеремєтьєво-2 було затримано керівника фонду, відому журналістку і громадського діяча Манану Асламазян ( її звинуватили у незадекларованому перевезенні великої купи грошей) спостерігачі заговорили про проблеми колишнього “Інтерньюзу”. І дійсно, проти пані Асламазян було розпочато кримінальну справу. І, незважаючи на її пояснення, що вона провозила гроші для особистих потреб і просто забула їх задекларувати (мова йде по суму, яка неістотно відрізняється від дозволеної для провезення без декларації), почали підозрювати у нелегальному фінансуванні неурядової організації.

Обшук може не призвести до якихось реальних наслідків. Проте це очевидний психологічний тиск на організацію, яка упродовж багатьох років допомагає регіональним медіа і запроваджує в Росії стандарти європейської журналістики. Генеральний секретар Спілки журналістів Росії Ігор Яковенко вже назвав обшук у фонді і підозри на адресу Манани Асламазян “ганьбою” і прикладом знищення неурядових організацій. Навряд чи у коридорах влади прислухаються до цієї думки.

Матеріали до теми:

• Українська карта в російській політиці • Борис Березовський: «Змінити російський режим через вибори неможливо» • На акціях у Москві і Петербурзі солдатів і міліції було значно більше, аніж демонстрантів. (Огляд європейської преси) • Російська влада боїться вуличних акцій протесту?
XS
SM
MD
LG