Доступність посилання

ТОП новини

На Європейськiй площi у Києвi пройшла акцiя об''єднаної опозицiї, а на Майданi Незалежностi – мiтинг коалiцiї


Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко зі сцени на Європейськiй площi закликала всiх допомогти Президентові у виконаннi указу про розпуск парламенту. А прем''єр-міністр Віктор Янукович, виступаючи раніше перед учасниками мітингу на підтримку коаліції на Майдані Незалежності, закликав політичні сили вирішити політичну кризу шляхом підписання мирної угоди

Мітинг опозиції на Європейській площі
Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко зі сцени на Європейськiй площi закликала всiх допомогти Президентові у виконаннi указу про розпуск парламенту: «Я хочу, щоб ми сьогоднi звернулися до президента України, по-перше, що ми його пiдтримуємо, i що ми не дамо нiчого зробити з тими рiшеннями, якi президент ухвалив i якi мають виконуватися, i наша пiдтримка буде абсолютно повною i сильною».

Тимошенко наголосила, що опозицiя вiдмовилася від мандатiв для того, щоб у разi рiшення Конституційного суду на користь коалiцiї, у тiєї не було законних пiдстав продовжувати роботу.

У резолюції мітингу опозиції “Заколоту – ні! Виборам – так!”, яку ухвалили у п’ятницю на Європейському майдані, зазначається, що глава держави має вжити заходів для невідкладного відновлення роботи Центральної виборчої комісії та доручити Службі безпеки України прискорити розгляд справ стосовно тих високопосадовців, які бойкотують Указ Президента про розпуск парламенту і проведення дострокових виборів.

Опозиційні політичні сили та учасники мітингу опозиції закликали Президента Віктора Ющенка негайно відправити у відставку генерального прокурора Олександра Медведька та міністра внутрішніх справ Василя Цушка.

В резолюції, оголошеній народним депутатом Йосипом Вінським мовиться, що Президент України як гарант Конституції захистив вибір громадян і розпустив парламент.

Мітинг коаліції на Майдані Незалежності
Прем''єр-міністр Віктор Янукович, виступаючи раніше перед учасниками мітингу на підтримку коаліції на Майдані Незалежності, закликав політичні сили вирішити кризу шляхом підписання мирної угоди: «І я хотів би сказати, звертаючись до політиків: давайте, зрештою, зробимо так, як ми сьогодні домовилися з Президентом Віктором Ющенком, щоб на наступному тижні за короткий строк знімемо всі протиріччя».

Янукович зазначив, що Президент готовий призупинити свій указ про розпуск Верховної Ради після того, як політики вирішать конфлікти, що виникли: «Президент сьогодні висловив точку зору, що він майже готовий призупинити свій указ після того, як ми знайдемо політичні й правові відповіді на ті конфлікти, які виникли, підписати мирну угоду й звернутися до всіх політиків і до українського народу, щоб нести мир і спокій на нашій землі».

Янукович також визнав: «І, безумовно, ми чекаємо сьогодні рішення Конституційного суду, що розставить всі крапки над "i"».

Президент після зустрічі з Януковичем у п''ятницю, 20 квітня, висловив готовність призупинити дію свого указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Віктор Ющенко на прес-конференції після зустрічі з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем сказав: «Як Президент, я бачу єдиний, найоптимальніший спосіб, який забезпечує врегулювання політичної кризи в Україні, – це політико-правовий». При цьому Ющенко наголосив, що невід’ємним і ключовим моментом врегулювання кризи є дострокові вибори до Верховної Ради.

2 квітня Ющенко розпустив Раду і призначив її позачергові вибори на 27 травня.

З 17 квітня Конституційний суд розглядає конституційність цього указу.

Матеріали до теми:

• Молодь на Майданах. Хто? За кого? Чому? • ФОТОРЕПОРТАЖ, 20.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Юрій Луценко: Совість нації в парламент не ходить... • “Двійка всім”: чи вплине на українських політиків резолюція ПАРЄ? • ПАРЄ закликала Україну вирішити конфлікт через вибори або через компроміс • Все крутиться довкола Конституційного суду; Мішель Платіні: «Польща і Україна заслужили цей чемпіонат» (європейська преса) • «…Верховна Рада буде неповноважною» — адвокат Сергій Власенко • Мандатом по парламенту
XS
SM
MD
LG