Доступність посилання

ТОП новини

Похолодання у російсько-ЄСівських стосунках


Ірина Халупа Наступного місяця у Самарі має відбутися європейсько-російська зустріч у верхах. Але вже сьогодні лунають побоювання, що зустріч може відбутися під тінню свіжих непорозумінь і новий договір про співпрацю між Росією та Європейським Союзом не віддзеркалюватиме ці поглиблені стосунки, до яких прагне Брюссель і Москва. У чому справа?

Росія -- Прапор ЄС, позаду московський Кремль.
Справа частково полягає у польському м’ясі. 16 місяців тому Росія заборонила імпорт м’яса з Польщі, мовляв, не ті стандарти здоров’я та гігієни, до яких звикли в Росії. Польща, у відповідь, намагається блокувати переговори між Європейським Союзом та Росією щодо поглибленого партнерства. Інші члени ЄС стверджують, що оскільки офіційна Москва не збирається скасувати заборону на польське м’ясо, це значить, що вона не дуже і зацікавлена в новій розширеній угоді. А Росія, зі свого боку, каже, що інші європейські країни мають подібні проблеми, отож їхнє м’ясо також може не відповідати високим російським стандартам.

Ще один камінь спотикання – енергетика та права людини

Але ситуація виходить поза межі імпорту та експорту м’яса. Стосунки між Росією та Європейським Союзом досягли такого рівня непорозумінь та недовіри, якого сторони не бачили від часу закінчення «холодної війни». Таке минулого тижня констатував європейський комісар з питань торгівлі Пітер Мандельсон. ЄС та Росія підозрюють один одного в подвійних стандартах і використовуванні енергетики в політичних намірах, сказав він.

Крім м’яса та енергетичних незгод, Росію також мучить статус Косова. Європа готова надати цій території часткову незалежність, а Росія категорично виступає проти цього.

Європа також занепокоєна масовими арештами та розгромленням опозиційних демонстрацій у Москві та Петербурзі минулого тижня. Про це нагадав на переговорах у Люксембурзі вчора німецький міністр закордонних справ Франк Вальтер Штайнмаєр, адже ці кроки Москви розкритикували уряди країн членів ЄС, в тому числі й Німеччина, яка головує в ЄС.

Російську позицію захистив міністр зовнішнього відомства Сергій Лавров. Існують закони і правила, які визначають порядок реалізації своїх конституційних прав громадянами. Російських демонстрантів зупинили лише тоді, коли вони вийшли поза межі закону, наголосив Лавров.

Старій угоді вже 10 років

Минулої осені ЄС запропонував провести переговори про стратегічне партнерство між Росією та ЄС, партнерство, яке забезпечить європейським фірмам справедливі торговельні та інвестиційні можливості в Росії. Але на останньому європейсько-російському саміті в Гельсінкі минулого листопада, президент Путін виступив проти надання вільного доступу до російських енергоресурсів іноземним фірмам.

Стара угода, яка регулює нинішні європейсько-російські торговельні стосунки, була підписана 10 років тому. Ще за покійного президента Бориса Єльцина.

Попри все, може, все ж таки наступного місяця на саміті в Самарі вдасться зробити бодай перший крок до нової угоди.

Матеріали до теми:

• Неляльковий обшук. Як Росія воює з неурядовими організаціями • Українська карта в російській політиці • Борис Березовський: «Змінити російський режим через вибори неможливо» • Політична та побутова корупція руйнує Росію. • Більшість росіян не вважають себе європейцями. • У Європі чути барабани холодної війни, а Росія вважає Україну своєю територією. • Чи повертається двополярний устрій світу і яке місце має посісти в цьому устрої Україна? • «Європа й Америка тепер знають, де себе бачить Росія». • «Ідеологія Кремля: «той хто зачепить наших, і дня не проживе», каже колишній радник російського президента.
XS
SM
MD
LG