Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш відмовляється визначитися із виведенням американських військ з Іраку.


Сергій Куделя Вашингтон, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент США Джордж Буш називає політичною грою запропонований демократами законопроект, який пов’язує надання додаткових коштів на підтримку американських військ в Іраку із їхнім виведенням звідти упродовж року. У спеціальній заяві вчора Буш пообіцяв накласти вето на цей законопроект. Водночас, лідери демократів наполягають, що передбачені цим законопроектом кроки відповідають національним інтересам США. Вони обіцяють його ухвалення Конгресом вже у найближчі дні.


Виведення американських військ з Іраку стало каменем спотикання у відносинах між демократичною більшістю Конгресу США та Білим Домом. Законодавці готові профінансувати збільшення в Іраку американської військової присутності лише за умови, що вже за декілька місяців вона суттєво скоротиться. Це одне з положень законопроекту, який розглядають цього тижня обидві палати Конгресу США.

Проте президент Буш наполягає, що встановлення часу виведення військ з Іраку буде на користь лише іракським бойовикам: “Законопроект передбачає початок виведення військ вже у липні цього року, або не пізніше жовтня. Хоча генерал Петреус ще й не отримав усіх додаткових військових підрозділів. Чи варто казати ворогу, коли ви збираєтесь почати виведення військ. Адже тоді вороги просто занесуть у свій календар і почнуть планувати захоплення держави після виведення звідти наших військ”.

У заяві президент США наголосив, що демократи керують політичними мотивами, а не інтересами американських збройних сил

Буш також відзначив, що і військове командування виступає проти встановлення дати виведення з Іраку американських вояків: “Погодитись із законопроектом, запропонованим лідерами Демократичної партії, було б погодитися із політикою, яка прямо суперечить порадам нашого військового керівництва. Я переконаний, що пропозиція демократів підриватиме боєздатність наших військ та послабить безпеку наших людей”.

Демократи ж наполягають, що політика Буша в Іраку зазнала повного краху. Лідер демократичної більшості у Сенаті США Генрі Рід заявив, що Конгрес не збирається більше закривати очі на “некомпетентність та безчесність” Адміністрації.

На думку демократів, американські війська в Іраку вже не зможуть зупинити там громадянську війну, а тому більшість вояків повинні повернутися додому. Проте, як відзначають оглядачі, демократи не мають достатньо голосів у Конгресі США,щоб подолати вето президента і законодавчо закріпити таку свою пропозицію. Тому вони прогнозують, що обидві сторони незабаром дійдуть компромісу.

Матеріали до теми:

• Сенат США проголосував за законопроект, в якому йдеться про виведення американських військ з Іраку • Президент Буш ще вірить у можливість перемоги в Іраку. • Джордж Буш: «Виведення американських сил з Іраку призвело б до руйнівних наслідків». • Антивоєнні демонстрації в США. • США: гострі дебати навколо збільшення військ в Іраку тривають. • Комітет сенату США проти стратегії Буша в Іраку. • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання. • Кількість американських військових в Іраку мають збільшити більш як на двадцять тисяч осіб. • Нова стратегія США в Іраку – як її бачать американці?
XS
SM
MD
LG