Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція проситиме КСУ розглянути конституційність указу про звільнення судді Валерія Пшеничного


Відповідне подання до Конституційного Суду готують півсотні депутатів Верховної Ради 5-го скликання, йдеться у заяві коаліції. Члени КПУ, СПУ та Партії Регіонів вважають, що своєю ініціативою Президент має на меті заблокувати роботу Конституційного Суду.

Валерій Пшеничний
Відповідне подання до Конституційного Суду готують півсотні депутатів Верховної Ради 5-го скликання, йдеться у заяві коаліції.

Члени КПУ, СПУ та Партії Регіонів вважають, що своєю ініціативою Президент має на меті заблокувати роботу Конституційного Суду.

Заступниця міністра Кабінету Міністрів Олена Лукаш в інтерв’ю Радіо Свобода розцінила Указ Ющенка як прагнення Президента заблокувати роботу Конституційного Суду:

“Указ ухвалений з перевищенням повноважень і грубо протирічить чинному законодавству. В даному випадку президент, перебравши на себе функції суду, Вищої Ради юстиції, Верховної Ради самостійно встановлює, ким і за яких умов було вчинено дію, яка, на думку президента, є порушенням присяги судді. Такі дії є розправою над суддівською гілкою влади”.

Представник Блоку Юлії Тимошенко Євген Корнійчук називає звільнення судді Пшеничного правильним, однак запізнілим кроком:

“Чому він не звільнив Станік і третю людину за своєю квотою? Оскільки була величезна кількість офіційних звинувачень щодо непрофесійної діяльності і хабарництва з боку цих осіб. Звичайно, вони не доведені в суді, але, принаймні, призупинити їхню роботу до повного розслідування він мав давно”, – зазначив представник опозиції.

Вчора Віктор Ющенко звільнив з посади заступника голови КС Пшеничного за порушення присяги.

Офіційна причина — «у зв’язку з порушенням присяги», мовиться в указі Президента, оприлюдненому на офіційному сайті голови держави. У чому полягає це порушення, не уточнюється.

Пшеничного призначили суддею Конституційного Суду у січні 2003 року за квотою Президента.

Саме цей суддя призначив Сюзанну Станік доповідачкою у справі про конституційність указу Президента про призначення дострокових виборів. За версією Секретаріату президента, він зробив це на порушення регламенту Суду.
XS
SM
MD
LG